Izrael zaútočil v Pásmu Gazy, reagoval na raketový úder Hamásu

Izraelská armáda po ranním palestinském raketovém útoku zaútočila na pozice radikálního Hamásu v palestinském Pásmu Gazy. Rakety, jež mířily na izraelské město Aškelon, sestřelila protivzdušná obrana. Útoky jsou prvním násilím mezi Hamásem a Izraelem od dubna. Z Pásma Gazy ani z Izraele nejsou hlášeni mrtví ani zranění.

V jižním Izraeli se kvůli raketovému útoku rozezněly sirény kolem třetí hodiny ráno.

Izraelská armáda oznámila, že její letadla při odvetné akci zasáhla výrobnu zbraní Hamásu v centrální části Pásma Gazy a tři pozorovací stanoviště u izraelské hranice.

Izraelský server Walla informoval, že Izrael zjišťuje, zda za raketovým útokem není palestinská radikální organizace Islámský džihád. Její rakety by mohly být odvetou za páteční operaci izraelské armády v Džanínu na Západním břehu Jordánu, kde Izraelci zabili tři Palestince. Islámský džihád oznámil, že za to Izrael „zaplatí“. Také Hamás na své webové stránce uvedl, že šlo o „zbabělé zabíjení, které nezůstane bez trestu“.

Zatímco Hamás oznámil, že jeden z mrtvých byl jeho členem, podle Islámského džihádu patřily všechny páteční oběti k této organizaci.

Pásmu Gazy vládne Hamás, který s Izraelem vedl válku loni v květnu. Od té doby obě strany dodržovaly až na výjimky klid zbraní.

Sobotní násilnosti podle agentury Reuters nejsou zřejmě předzvěstí nového konfliktu, ale na Západním břehu Jordánu v minulých měsících přibývá násilí. Situace se pečlivě sleduje i s ohledem na to, že se do regionu v červenci chystá americký prezident Joe Biden.