Rada bezpečnosti odsoudila smrt novinářky al-Džazíry, Izrael slíbil vyšetřit zásah během pohřbu

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) odsoudila zabití reportérky televize al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Současně také vyzvala k okamžitému, transparentnímu a nestrannému vyšetření úmrtí novinářky. Silnou mezinárodní kritiku vzbudil také zásah izraelských policistů na pátečním pohřbu novinářky, což izraelské úřady slíbily prošetřit.

Stanovisko schválilo všech patnáct členů Rady bezečnosti, a to včetně Číny a Ruska. Jednání o znění textu byla podle diplomatických zdrojů obtížná. Kvůli požadavkům Pekingu a Moskvy byla odstraněna pasáž, která zdůrazňovala význam svobodných médií a ochrany novinářů pracujících v oblastech, kde zuří konflikty.

RB OSN vyzvala k „okamžitému, podrobnému, transparentnímu a nestrannému“ vyšetření úmrtí novinářky. Podle palestinských úřadů byla Aklahová zabita střelbou izraelské armády. Izrael tvrdí, že reportérka zahynula při přestřelce mezi Izraelci a Palestinci.

Pátečního pohřbu v Jeruzalémě se zúčastnily tisíce Palestinců. Smuteční průvod Palestinců, který byl jedním z největších za posledních dvacet let, vyšel z východního Jeruzaléma. Účastníci skandovali hesla na podporu samostatného palestinského státu a střetli se s izraelskou policií.

Videozáznam incidentu ukazuje, jak izraelští policisté napadli účastníky průvodu, včetně nosičů rakve, která v jednu chvíli spadla. Podle izraelské policie reagovali na házení kamení ze strany účastníků pohřbu. Izrael okupuje východní část Jeruzaléma od roku 1967 v rozporu s mezinárodním právem.

Kritika izraelského zásahu během pohřbu

Znepokojení ze smrti Aklahové vyjádřila řada států, včetně USA a EU. Kritiku vzbudil i zásah izraelských sil během pohřbu novinářky. „Velmi nás znepokojily záběry ukazující izraelskou policii, jak vnikla do smutečního pochodu,“ uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Evropská unie pak odsoudila „nepřiměřené použití síly“ a „neuctivé chování“ izraelské policie. Podle palestinského Červeného půlměsíce bylo zraněno třiatřicet účastníků pohřbu a izraelská policie tvrdí, že zadržela šest lidí.

Inspektor izraelské policie v sobotu oznámil, že spolu s ministerstvem vnitra nařídil prošetření zásahu policistů při pohřbu. „Výsledky šetření budou představeny inspektorovi v příštích dnech,“ uvedla izraelská policie. 

Jednapadesátiletá Aklahová se narodila v Jeruzalémě a pro al-Džazíru začala pracovat v roce 1997. Pravidelně přinášela reportáže z Izraele, Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy a pro miliony arabských televizních diváků byla známou tváří. Ve středu byla střelena do hlavy, když pracovala na reportáži o izraelské razii v Džanínu. Měla na sobě vestu s viditelným nápisem Press.