TÉMA

Širín abú Aklahová

Původ střely, která zabila novinářku al-Džazíry, není možné určit, tvrdí forenzní experti

Původ projektilu, který v květnu zabil reportérku televize al-Džazíra Širín abú Aklahovou, není možné jednoznačně určit, protože střela byla příliš poškozená. K tomuto závěru dospěli nezávislí odborníci, kteří na americkém velvyslanectví v Izraeli provedli důkladnou forenzní analýzu projektilu. Informovalo o tom v pondělí americké ministerstvo vnitra, které citovala agentura Reuters.
4. 7. 2022|

Reportérku televize al-Džazíra zabili izraelští vojáci, tvrdí OSN

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) dospěl k závěru, že palestinsko-americkou reportérku televize al-Džazíra Širín abú Aklahovou zabila střelba izraelských vojáků, nikoliv palestinských ozbrojenců. Závěry jsou podle mluvčí OHCHR Raviny Shamdasaniové výsledkem nezávislého monitoringu incidentu z 11. května. Informuje o tom britský server BBC.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 17:51|

Izraelská policie pochybila při zásahu na pohřbu novinářky al-Džazíry, píše Haaretz

Izraelská policie pochybila při zásahu na pohřbu zastřelené novinářky stanice al-Džazíra Širín abú Aklahové, velitelé akce ale potrestáni nebyli, napsal izraelský deník Haaretz s odkazem na výsledky interního vyšetřování. Izraelská policie uvedla, že její vedení obdrželo vyšetřovací zprávu, její obsah ale nezveřejnilo, uvedla agentura AFP.
16. 6. 2022|

Macron po nedávné kritice dlouze telefonoval se Zelenským

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že měl „dlouhý a obsažný“ telefonický rozhovor se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem o vývoji války na Ukrajině, o možnosti záchrany ukrajinských vojáků z oceláren Azovstal v Mariupolu, o perspektivách rozhovorů s Ruskem a o dodávkách pohonných hmot, jejichž nedostatkem Ukrajina trpí i kvůli ruským náletům na sklady paliv a rafinerie.
17. 5. 2022|

Palestinci teď mají mučednici, Izrael si podkopal kredibilitu, říká k zabití novinářky Tureček

Nepokoje v Izraeli se v posledních týdnech vyostřují. Izraelce a Palestince teď navíc ještě rozděluje i násilná smrt americko-palestinské reportérky televize al-Džazíra Širín abú Aklahové. Vinu za to dávají Palestinci izraelským úřadům, premiér ji odmítá. Odborník na izraelsko-palestinský konflikt Břetislav Tureček se domnívá, že vyšetřování se nikdy výsledku dobrat nemusí.
16. 5. 2022|

Rada bezpečnosti odsoudila smrt novinářky al-Džazíry, Izrael slíbil vyšetřit zásah během pohřbu

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) odsoudila zabití reportérky televize al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Současně také vyzvala k okamžitému, transparentnímu a nestrannému vyšetření úmrtí novinářky. Silnou mezinárodní kritiku vzbudil také zásah izraelských policistů na pátečním pohřbu novinářky, což izraelské úřady slíbily prošetřit.
14. 5. 2022Aktualizováno14. 5. 2022, 14:22|

Pohřeb zastřelené novinářky z al-Džazíry doprovodily střety mezi Palestinci a izraelskou policií

Tisíce Palestinců v pátek v Jeruzalémě přišly na pohřeb reportérky televize al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Palestinská samospráva odpovědnost za smrt novinářky připisuje izraelské armádě. Ta v pátek uvedla, že podle prvních výsledků vyšetřování nelze určit, zda novinářku zastřelili izraelští vojáci, nebo palestinští ozbrojenci. Pohřeb provázely střety mezi izraelskou policií a truchlícími, což vyvolalo znepokojení představitelů OSN či USA.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 21:00|

Známou novinářku al-Džazíry zastřelili při razii izraelské armády

Palestinská reportérka Širín abú Aklahová, která pracovala pro televizní stanici al-Džazíra, byla ve středu zastřelena na Západním břehu Jordánu. Podle Palestinců i katarských úřadů ji zabili izraelští vojáci, když prováděli zátah ve městě Džanín. Izraelská armáda se brání tím, že nezačala střílet první a že Aklehovou spolu s dalším tamním novinářem zasáhli sami Palestinci. Izrael nabídl společné vyšetřování, palestinská samospráva to odmítla.
11. 5. 2022|