Známou novinářku al-Džazíry zastřelili při razii izraelské armády

Palestinská reportérka Širín abú Aklahová, která pracovala pro televizní stanici al-Džazíra, byla ve středu zastřelena na Západním břehu Jordánu. Podle Palestinců i katarských úřadů ji zabili izraelští vojáci, když prováděli zátah ve městě Džanín. Izraelská armáda se brání tím, že nezačala střílet první a že Aklehovou spolu s dalším tamním novinářem zasáhli sami Palestinci. Izrael nabídl společné vyšetřování, palestinská samospráva to odmítla.

Palestinská novinářka Širín abú Aklahová natáčela televizní reportáž o razii izraelských vojáků ve městě Džanín. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví a dalších novinářů al-Džazíry ji střela zasáhla do hlavy a následně byla převezena v kritickém stavu do nemocnice, kde ji později prohlásili za mrtvou. 

Na videích z místa je vidět, že novinářka na sobě měla vestu s nápisem Press. Při střelbě byl zraněn i její kolega z palestinského listu al-Kuds, Alí Samudí. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví utrpěl střelné poranění zad, ale jeho stav je stabilní.

Al-Džazíra: Je to brutální vražda

„Je to brutální vražda. Izraelské okupační síly chladnokrevně zabily naši zpravodajku Širin abú Aklehovou. Nebyla uprostřed přestřelky, kryla se a na sobě měla svou novinářskou vestu a helmu, takže bylo jasné, že patří k novinářům,“ uvedl později Tamer Almisšal z katarské televizní stanice al-Džazíra, která přerušila vysílání, aby oznámila novinářčinu smrt. 

Jednapadesátiletá abú Aklahová se narodila v Jeruzalémě a pro al-Džazíru začala pracovat v roce 1997. Pravidelně přinášela reportáže z Izraele, Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy a pro miliony arabských televizních diváků byla známou tváří.

Televize zároveň zveřejnila prohlášení, v němž vyzvala mezinárodní společenství, aby „odsoudilo a pohnalo izraelské okupační síly k odpovědnosti“ za to, že podle ní úmyslně mířily a zabily jejich kolegyni. „Zavazujeme se, že pachatele poženeme před spravedlnost bez ohledu na to, jak moc se budou snažit zakrýt svůj zločin,“ uvedla stanice.

Bennett a Izraelci tvrdí, že za smrt novinářky by mohli stát palestinští střelci

Izraelská armáda uvedla, že vojáci vstoupili do uprchlického tábora v Džanínu a do nedalekého města Burkín, aby zatkli osoby podezřelé z terorismu. „Při operaci v džanínském uprchlickém táboře podezřelí vypálili na vojáky obrovské množství střel a vrhali výbušniny. (Izraelské) síly opětovaly palbu,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení s tím, že celou událost prošetřuje kvůli tomu, že Aklahovou podle nich mohli zasáhnout palestinští střelci. Později ale podle agentury AP vedení armády toto tvrzení vzalo zpět a uvedlo, že zatím není možné říci, čí střela novinářku zabila.

„Na základě informací, které jsme shromáždili, se zdá pravděpodobné, že za novinářčinu nešťastnou smrt byli zodpovědni ozbrojení Palestinci, kteří v tu chvíli bezhlavě pálili,“ uvedl v reakci izraelský premiér Naftali Bennet. Ředitel redakce al-Džazíry v Ramalláhu Valíd Umary tuto možnost odmítl a uvedl, že Palestinci nestříleli. 

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid navrhl palestinské samosprávě společné pitevní vyšetření reportérčiny smrti. „Novináři musí být chráněni v oblastech konfliktů a my všichni máme zodpovědnost dobrat se pravdy,“ napsal na Twitteru. Palestinci podle něj nabídku odmítli. 

 Palestinská autonomie, která spravuje části okupovaného Západního břehu Jordánu, zabití novinářky označila za „ohavný zločin“.

V naprosté většině případů úmrtí Palestinců, které zaviní izraelští vojáci, vyšetřuje izraelská armáda. Lidskoprávní skupiny izraelský soudní systém, který zřídkakdy za smrt Palestinců obviní izraelské vojáky, ostře kritizují.