Izraelská armáda na Západním břehu Jordánu zastřelila tři Palestince

Izraelská armáda při operaci na okupovaném Západním břehu Jordánu zastřelila tři Palestince a dalších osm jich zranila, píše agentura AP s odkazem na palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda uvedla, že cílem razie bylo najít zbraně a že vojáci reagovali na útoky ze strany palestinských ozbrojenců.

Izraelská armáda podnikla razii na dvou místech. Na prvním vojáci podle ní odpověděli střelbou poté, co proti nim Palestinci zahájili palbu a házeli po nich výbušná zařízení. Cestou na druhé místo se pustili do přestřelky s palestinským ozbrojencem v autě, popsala armáda. AP napsala, že o smrti palestinských ozbrojenců se armáda nezmínila. Informovala, že během razie zabavila mimo jiné pušky a samopal.

Na videích zveřejněných na sociálních sítích byly slyšet intenzivní přestřelky, později se na sociálních sítích objevily záběry auta proděravěného střelbou a se skvrnami od krve.

Izraelská armáda pravidelně provádí noční razie v Palestinci kontrolovaných částech Západního břehu Jordánu s cílem zatknout hledané palestinské ozbrojence. Většina zatýkacích operací se v poslední době odehrála v Džanínu, rodném městě několika Palestinců, kteří se podíleli na nedávné sérii útoků, při nichž zemřelo nejméně devatenáct Izraelců.

Před nemocnicí v Džanínu se shromáždily stovky rozzlobených obyvatel, kteří skandovali hesla jako „Bůh je veliký“ a vyzývali k pomstě, načež prošli městem se třemi těly na nosítkách. Ještě v pátek se bude konat jejich pohřeb.

Internetový portál The Jerusalem Post s odvoláním na zprávy palestinských médií napsal, že bratr jednoho ze zabitých zemřel při potyčkách s izraelskými jednotkami v Džanínu v roce 2017, druhý zabitý byl bratrem člena radikálního hnutí Islámský džihád Alího Surúra. Toho izraelská armáda zabila v Džanínu v srpnu 2007.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu při válce v roce 1967. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu. Nicméně poslední mírové rozhovory skončily neúspěšně před více než deseti lety.