Italský exministr vnitra nebude souzen kvůli blokaci lodě s migranty. Čeká ho ale jiný proces

Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini nepůjde před soud kvůli zablokování lodě pobřežní hlídky se zachráněnými migranty. Během pátku o tom rozhodl předběžný soud v Katánii. Salvini obvinění související s touto kauzou dlouhodobě odmítá, bude však souzen kvůli podobnému případu, který se týká plavidla nevládní organizace Open Arms.

Někdejší ministr vnitra Salvini čelil obvinění z omezování osobní svobody. Několik dní totiž bránil přistání lodě italské pobřežní hlídky Gregoretti, jež měla na palubě zhruba 130 migrantů zachráněných v moři. Plavidlo čekalo na přistání od 27. do 31. července 2019. Zakotvit mohlo až poté, co vláda vyjednala přerozdělení uprchlíků mezi jiné evropské země.

Výsledek soudu není překvapivý, napsala ČTK. Státní zástupce Andrea Bonomo v závěrečné řeči prohlásil, že exministr svým rozhodnutím neporušil italské zákony ani mezinárodní úmluvy. Rozhodnutí ponechat Gregoretti několik dnů na moři podle něho vláda přijala kolektivně.

Salviniho advokátka Giulia Bongiornová tvrdí, že její klient neměl být vůbec vyšetřován. Pokračování procesu nicméně požadovali zástupci několika migrantů a sdružení na ochranu lidských práv.

Exministr půjde před soud kvůli jiné kauze

Salvini páteční rozhodnutí přivítal. Podle něj soudce nepodlehl tlakům na zahájení procesu. Tvrdí, že obvinění, která byla proti němu vznesena, iniciovala levice. Levicové strany a Hnutí pěti hvězd, se kterým exministrova partaj Liga vládla v letech 2018 a 2019, zbavily bývalého ministra imunity a umožnily tak jeho trestní stíhání.

Soud se Salvinim však začne v případě lodi katalánské nevládní organizace Open Arms, kterou italské úřady nechaly čekat několik dní na moři v srpnu roku 2019. V polovině dubna o tom rozhodl předběžný soud v Palermu. Žalobci se domnívají, že bývalý ministr se dopustil trestného činu omezování osobní svobody, což politik odmítá.

„Jsem naprosto klidný, když to nebyl únos osob v Katánii, tak nevidím důvod, proč by tomu mělo být jinak v Palermu,“ dodal Salvini. Hrozí mu až 15 let vězení.