Itálie odklízí škody po záplavách, dosáhnou několika miliard eur

Události: Itálie odklízí škody po záplavách (zdroj: ČT24)

V italském regionu Emilia-Romagna, který v úterý a ve středu zasáhly ničivé bleskové záplavy, se začíná s odklízením škod. Ty podle guvernéra Stefana Bonacciniho dosáhnou několika miliard eur (desítek miliard korun). V oblasti dál platí nejvyšší stupeň výstrahy před povodněmi, tisíce lidí musely opustit domovy. Potvrzených obětí je podle agentury ANSA třináct, jeden člověk se pohřešuje.

Nejvíce zasažená jsou města Faenza, Cesena, Forli a jejich okolí, z břehů se ale vylily prakticky všechny toky mezi Boloňou a pobřežím Jaderského moře. Podle meteorologů se rozvodnilo třiadvacet potoků a řek, které zcela nebo částečně zaplavily dvaačtyřicet měst a obcí.

Počet obětí ve čtvrtek vystoupal na třináct. Noví mrtví připadají na okolí města Ravenny, které záplavy silně postihly.

Úřady uvedly, že intenzivní déšť způsobil také 280 sesuvů půdy, zablokovaných bylo čtyři sta úseků silnic. Hasiči informovali, že za posledních 48 hodin vyjeli k více než dvěma tisícům zásahů. V postižených oblastech pracuje na devět set hasičů.

Ve čtvrtek dopoledne bylo bez dodávek elektřiny 34 tisíc odběrových míst, uvedla energetická společnost Enel. Domovy muselo opustit asi deset tisíc lidí. 

„Rozsah škod způsobených špatným počasím je srovnatelný s dalším zemětřesením: škody jsou kvantitativně menší, ale dosáhnou několika miliard eur,“ řekl guvernér Bonnaccini stanici Rai 3 s odkazem na zemětřesení z roku 2012, které si v regionu vyžádalo sedmadvacet životů.

Stav přírodní katastrofy

Starostové místních obcí varovali, že některé odlehlé vesnice jsou kvůli poškozeným silnicím a nefungujícímu mobilnímu signálu stále odříznuté od světa, a rozsah škod tak zatím lze jen odhadovat, napsala agentura AP. „Pokud by začalo zase pršet, byla by situace tragická,“ řekla stanici Sky TG24 starostka města Mercato Seraceno Monica Rossiová.

Meteorologové další déšť nepředpovídají. V nejpostiženějších oblastech však bude i v pátek platit nejvyšší výstraha před špatným počasím.

Tvrdý zásah utrpěli i místní zemědělci, podle zemědělského svazu Coldiretti záplavy postihly pět tisíc farem a pod vodou se ocitly desítky tisíc hektarů vinic, sadů a orné půdy.

Vláda se chystá v regionu Emilia-Romagna vyhlásit stav přírodní katastrofy, který umožní rychlejší a účinnější pomoc.

Záplavy přišly po intenzivních srážkách, kdy během 36 hodin napršelo i přes pět set milimetrů, což je polovina obvyklého ročního průměru. Silné srážky navíc přišly po týdnech velkého sucha. Přívaly vody prudce stekly po vysušené půdě bez možnosti se vsáknout. „Nejvíce zavádějící je, že obě vlny extrémně špatného počasí přišly jen pár dní po sobě. Navíc v květnu,“ okomentoval situaci ministr pro civilní obranu Nello Musumeci.

Bleskové povodně dopadly i na organizátory Formule 1. Velká cena na okruhu Imola u města Emilia-Romagna se musela zrušit, protože voda zaplavila dráhu i pit-stopy.