Hútíové oznámili, že zaútočili na dvě americké lodě v Rudém moři

Hútíjští povstalci vládnoucí v Jemenu oznámili, že v sobotu zaútočili raketami a drony na letadlovou loď a torpédoborec americké armády v Rudém moři. Z prvních zpráv o prohlášení Íránem podporované skupiny nebylo jasné, jaké měly tyto operace následky. Americká armáda ihned útoky nepotvrdila.

Hútíové podle agentury Reuters a televize al-Džazíra oznámili celkem šest útoků, přičemž tři cílily na americké lodě a zbylé tři na obchodní plavidla v Rudém moři a v Indickém oceánu. Povstalci tak pokračovali v operacích, které vedou již několik měsíců a které prezentují jako projevy solidarity s Palestinci v době války v Pásmu Gazy.

Podle vyjádření mluvčího Hútíové v sobotu dvakrát udeřili proti americké letadlové lodi Dwight D. Eisenhower, která byla opakovaně součástí americko-britských úderů na pozice šíitských povstalců v Jemenu.

Američané společně s několika spojenci na konci loňského roku zahájili v Rudém moři námořní misi s cílem chránit nákladní lodě před útoky Hútíů, které významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností posílat plavidla na delší trasu kolem Afriky. Útoky však i nadále způsobují škody. V úterý britské zdroje oznámily poškození obchodní lodě, která se stala terčem tří raket.