Spojenci ostřelovali hútíe, dle povstalců zemřelo čtrnáct lidí

Americká a britská armáda v noci na pátek ostřelovaly v Jemenu cíle šíitských povstalců, kteří už přes půl roku útočí na obchodní lodě v Rudém moři na protest proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy. Informovala o tom agentura Reuters. Podle jemenské televize ovládané povstalci při úderech zemřelo čtrnáct lidí.

Americká a britská armáda v prohlášení uvedly, že zasáhly třináct cílů v Jemenu v oblastech, které mají pod kontrolou hútíjští povstalci. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že mezi cíli byl i sklad dronů a raket v přístavu Hudajdá.

„Jako vždy byla při plánování úderů věnována maximální péče tomu, aby bylo minimalizováno jakékoli riziko pro civilisty nebo nevojenskou infrastrukturu,“ prohlásilo britské ministerstvo obrany.

Televize ovládaná jemenskými povstalci uvedla, že při americko-britských úderech v provincii Hudajdá zemřelo čtrnáct lidí a více než třicet dalších bylo zraněno.

„Odveta za Gazu“ narušuje lodní přepravu

Šíitští povstalci hútíové ovládli za občanské války v Jemenu, která trvá od roku 2014, velkou část země včetně hlavního města Saná. Od loňského listopadu ostřelují obchodní lodě, jež jsou podle nich nějak napojeny na Izrael nebo země, které jej podporují.

Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Ta začala vojenskou operaci v Gaze v odvetě za teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Útoky povstalců na lodě v Rudém moři významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností, aby svá plavidla posílaly raději delší a dražší trasou kolem jižní Afriky. USA s podporou asi dvou desítek států v prosinci zahájily operaci, která má lodě v Rudém moři chránit. Odráží útoky povstalců a už v lednu také zaútočily na pozice šíitských povstalců přímo v Jemenu. Tehdy při tom zemřelo pět lidí.

Také tento týden povstalci ostřelovali a zasáhli další plavidlo v Rudém moři. Šlo o řeckou nákladní loď plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Podle původních informací měla namířeno do přístavu ve Spojených arabských emirátech (SAE).

Ve čtvrtek se objevily informace, které potvrdilo podle řeckého tisku mimo jiné francouzské námořnictvo ze základny v SAE, že plavidlo vezlo obilí do Íránu. Teherán je přitom spojencem jemenských hútíů i palestinského Hamásu.