Hútíové jsou stále větší hrozbou. Používají modernější zbraně, tvrdí kapitán britského torpédoborce

Události: Útok hútíů monitoruje britský torpédoborec HMS Diamond (zdroj: ČT 24)

Napětí v Rudém moři nepolevuje. Poslední incident se odehrál o víkendu, kdy jemenští povstalci hútíové vypálili několik raket směrem k čínskému ropnému tankeru. Podle kapitána britského torpédoborce HMS Diamond Petea Evanse riziko stoupá, protože hútíové používají stále modernější a účinnější zbraně.

Útoky jemenských povstalců proti nákladním lodím nezastavila ani mise pod vedením Spojených států amerických, která chrání civilní lodě před raketami a drony hútíů pomocí obranných systémů z amerických a britských válečných lodí.

Během náročné mise na jihu Rudého moře se může situace změnit během jediné vteřiny. Od chvíle, kdy zazní poplach, mají členové posádky torpédoborce britského námořnictva jen dvě minuty. Během nich musí zjistit, jestli raketa jemenských povstalců, která letí rychlostí třikrát vyšší než zvuk, představuje přímou hrozbu.

„Výstroj máme na sobě neustále právě proto, abychom během té doby byli perfektně připraveni reagovat. Může se to zdát trochu intenzivní,“ říká výkonný důstojník Martyn Harris z torpédoborce HMS Diamond.

Britská loď zničila devět dronů

Na jedné z klíčových námořních cest zničila loď od svého nasazení loni v prosinci devět dronů jemenských hútíů. Povstalci, kteří ovládají velkou část západního Jemenu, chtějí svými útoky na nákladní plavidla podpořit Palestince, se kterými Izrael bojuje v Pásmu Gazy.

Podle kapitána HMS Diamond k tomu používají stále častěji rakety než drony. „Zdá se mi, že používají vyspělejší a účinnější zbraně, než jak tomu bylo v počáteční fázi operace,“ tvrdí Pete Evans.

Spojené státy z dodávání zbraní jemenským povstalcům přímo obvinily Írán. Podezřelou loď před několika dny sledoval i britský torpédoborec. Při prohlídce ale jeho posádka nenašla nic nedovoleného. Podobných plavidel jsou v oblasti stovky. Přerušit proud zbraní a munice tak může být ještě těžší než zastavit samotné útoky povstalců.