USA udeřily na tři sklady zbraní hútíů

Americké námořní síly v oblasti Rudého moře v pátek ze vzduchu zaútočily na tři podzemní sklady zbraní na území Jemenu, které kontrolují šíitští povstalci hútíové. Ve stejné oblasti také sestřelily čtyři bezpilotní letouny. S odvoláním na vyjádření americké armády o tom informovala agentura Reuters.

Regionální velitelství americké armády (CENTCOM) na síti X uvedlo, že terčem těchto „obranných“ úderů byly kapacity, které povstalci využívají ke svým hrozbám a útokům proti vojenským a obchodním lodím v regionu.

Šéf revolučního výboru povstalců Muhammad Alí Húsí už předtím prohlásil, že došlo k „bezohledným“ americko-britským útokům na Jemen. Tisková agentura Saba, kterou ovládají hútíové, oznámila, že americká a britská letadla podnikla pět náletů na významné jemenské přístavní město Hudajdá.

CENTCOM také uvedlo, že v době amerických úderů proti dronům hútíové vypálili čtyři protilodní balistické střely směrem do Rudého moře, které však nepřinesly žádné oběti ani nezpůsobily škody. Údery na sklady pak podle americké armády byly „nezbytné k ochraně našich sil, zajištění svobodné plavby a zvýšení bezpečnosti mezinárodních vod pro americká, koaliční i obchodní plavidla“.

Hútíové, kteří ovládají velkou část západního Jemenu, útočí už od listopadu na nákladní lodě plující v Rudém moři a Adenském zálivu. Tvrdí, že tím chtějí vyjádřit solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy, kde Izrael vede válku proti radikálnímu hnutí Hamás v odvetě za teroristický útok ze 7. října.

Útoky hútíů významně narušily globální lodní dopravu a donutily řadu přepravních společností přesměrovat své lodě na delší a dražší trasu kolem jižního cípu Afriky. Ačkoliv povstalci tvrdí, že útočí jen na lodě spojené s Izraelem, Spojenými státy či Británií, terčem jejich raket a dronů se mnohdy stávají i plavidla, která nemají s těmito zeměmi žádnou spojitost. USA spolu Británií na jejich útoky opakovaně reagují silou, stále se jim však nedaří je zcela zastavit.