Útok hútíů zabil u Jemenu tři členy posádky nákladní lodi

Při útoku jemenských povstalců na nákladní loď True Confidence plující poblíž Jemenu zahynuli tři členové posádky a nejméně čtyři další byli zraněni. Uvedlo to regionální velitelství americké armády CENTCOM. Jde podle všeho o první mrtvé, které si útoky hútíů na nákladní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu vyžádaly.

Na palubě nákladní lodi bylo dvacet námořníků z různých asijských zemí a tři členové bezpečnostního doprovodu. Značně poškozené plavidlo, na jehož palubě vznikl požár, musela posádka opustit.

„Nadále jsme svědky těchto bezohledných útoků, které neberou v potaz nevinné civilisty, kteří proplouvají Rudým mořem. A nyní bohužel došlo k tragédii a zabili nevinné civilisty,“ uvedl mluvčí americké diplomacie Matthew Miller.

Zděšení nad útokem vyjádřil také britský ministr zahraničí David Cameron. „Odsuzujeme bezohledné a nevybíravé útoky hútíů na světovou námořní dopravu a požadujeme, aby přestaly. Budeme se i nadále zasazovat o svobodu plavby a svá slova podpoříme činy,“ prohlásil Cameron.

Podle médií blízkých jemenským povstalcům Spojené státy a Velká Británie udeřily večer na letiště v přístavním městě Hudajdá, které mají pod kontrolou hútíové.

Horizont ČT24: První mrtví po útoku hútiů (zdroj: ČT24)

První mrtví po útocích hútíů

Podle agentury AP jde zřejmě o první mrtvé, které si vyžádaly útoky hútíů na nákladní lodě u jemenských břehů. Povstalci už v polovině února zasáhli nákladní loď Rubymar, která se minulý týden potopila.

Hútíové u jemenského pobřeží, které z velké části kontrolují, útočí na nákladní lodě od listopadu. Chtějí tím podle svých slov vyjádřit podporu palestinskému teroristickému hnutí Hamás v jeho bojích proti Izraeli, které se rozhořely po říjnovém útoku Hamásu na jižní Izrael. V oblasti působí námořní mise vedené Spojenými státy a Evropskou unií, které mají zaručit bezpečnou plavbu Rudým mořem, které je celosvětově významnou obchodní trasou.