Hołownia bude ve druhém kole polských prezidentských voleb hlasovat proti Dudovi

Nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Hołownia, který v nedělním prvním kole polských prezidentských voleb skončil na třetím místě, ve druhém kole přímo nikoho nepodpoří. Řekl ale, že bude volit proti současné hlavě státu Andrzeji Dudovi. Právě hlasy Hołowniových voličů by mohly být ve druhém kole, které se uskuteční 12. července, klíčové.

Hołownia podle televize TVN 24 prohlásil, že on a jeho hnutí v druhém kole neudělí podporu nikomu.

„Ale k volbám půjdu a budu hlasovat ne pro něco, ale proti něčemu. Budu hlasovat proti vizi Polska, jakou posledních pět let ztělesňoval Andrzej Duda a jeho strana PiS,“ zdůraznil s odkazem na konzervativní vládní stranu Právo a spravedlnost. Duda byl před svým zvolením členem PiS a v prezidentské funkci zůstává jejím spojencem.

Duda vyhrál první kolo se ziskem 43,5 procenta hlasů. Ve druhém kole ho vyzve varšavský primátor Rafal Trzaskowski, kandidát největší opoziční strany, proevropské Občanské platformy, jehož podpořilo 30,46 procenta voličů.

Trzaskowski, nutně potřebující pro úspěch v druhém kole oslovit další voliče, zareagoval podle listu Gazeta Wyborcza na Hołowniovo oznámení prohlášením, že souhlasí s publicistovými představami o výkonu prezidentské funkce. Slíbil také, že jako prezident by vetoval každý návrh vlády na zvýšení daní.

Hołownia podle deníku připustil, že by to mohla být nápověda pro jeho voliče, jak hlasovat. V prvním kole mu dalo hlas 13,87 procenta voličů.

Krajně pravicový Bosak nechává rozhodnutí na voličích

Čtvrtý skončil v prvním kole zástupce krajně pravicového uskupení Konfederacja (Konfederace) Krzysztof Bosak se 6,78 procenta hlasů. Předsedu Polské lidové strany (PSL) Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze podpořilo 2,36 procenta voličů a levicového kandidáta Roberta Biedroně 2,22 procenta hlasujících. Celkem se o post ucházelo jedenáct mužů.

Bosak dal najevo, že si chce zachovat odstup od obou kandidátů v druhém kole a ponechává na svědomí svých voličů, jak se rozhodnou. Předpokládá se, že pokud Bosakovi voliči ke druhému kolu přijdou, volili by spíše konzervativního Dudu.

Duda v předvolební kampani vystupoval coby obhájce konzervativních hodnot, jako je rodina v jejím tradičním pojetí. Opakovaně přitom dával najevo odpor vůči hnutí za posílení práv leseb, homosexuálů a transsexuálů.

OBSE kritizovala Dudovu kampaň a veřejnoprávní televizi

Voleb se zúčastnilo 64,51 procenta oprávněných voličů, což je v prvním kole hlasování nejvíce od roku 1995.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která na volby vyslala své pozorovatele, podle portálu gazeta.pl kritizuje předvolební kampaň hlavních kandidátů.

Upozornila například, že Duda někdy používal xenofobní a homofobní jazyk. OBSE se také nelíbilo to, že veřejnoprávní Polská televize „se stala nástrojem kampaně prezidenta usilujícího o znovuzvolení a některé její materiály vyznívaly výrazně xenofobně a antisemitsky“.