Haiti zachvátily pouliční protesty, policie použila slzný plyn

Na Haiti v pátek vyšly do ulic tisíce lidí na protest proti prezidentovi Jovenelu Moiseovi. Nespokojenci vyrabovali několik obchodů a policejní stanici v hlavním městě Port-au-Prince. Bezpečnostní složky dav rozháněly slzným plynem a střelbou s ostrými náboji, informoval zpravodajský web BBC.

Několik týdnů trvající protesty na Haiti propukly v důsledku rostoucích cen potravin a paliva a obvinění z korupce, kterým čelí tamní vláda. Prezident tento týden odvolal svou účast na zasedání Valného shromáždění OSN ve snaze situaci uklidnit.

Přesto se ale Moiseovi nepodařilo ve středečním projevu k národu násilí v této chudé zemi zastavit. V uplynulých dnech na Haiti při nepokojích podle BBC přišli čtyři lidé o život. Nejnovější protesty patřily k těm nejnásilnějším.

Lidé vyrabovali policejní stanici v chudinské čtvrti hlavního města, z místa podle BBC ukradli kromě nábytku i kovovou střechu. „Lidé si berou cokoliv, z čeho si mohou postavit domy, protože už je unavuje moknout vždy, když prší,“ uvedl jeden z demonstrantů Steven Edgard v rozhovoru s agenturou AFP.

V bohatších čtvrtích byly vyrabovány obchody a bankomaty a jeden dům se stal terčem žhářského útoku. Moise letos odmítl výzvy k rezignaci s tím, že zemi nepřenechá „ozbrojeným gangům a drogovým dealerům“.