Gatwick po hodině obnovil lety. Díky vojenské technice je provoz bezpečný, tvrdí vedení letiště

Události: Letiště Gatwick stále omezují drony (zdroj: ČT24)

Letiště Gatwick jižně od Londýna vpodvečer asi na hodinu opět zastavilo provoz v reakci na nový výskyt dronu. Letiště přítomnost bezpilotního stroje potvrdilo, provoz je ale údajně bezpečný díky zapojení vojenské techniky, která by měla letadla ochránit. Kvůli opakovaným problémům s drony se na druhém nejrušnějším letišti v Británii vůbec nelétalo od středečního večera do dnešního rána, což narušilo plány více než 100 000 pasažérů.

Dron se u Gatwicku opět objevil kolem 18:10 SEČ. Veškeré odlety musely být znovu odloženy a spoje směřující na toto letiště si začínaly hledat alternativní destinace. „Zatímco jsme vyšetřovali, pohyb na letišti byl pozastaven. Bylo to preventivní opatření… Vojenská opatření, která jsme na letišti zavedli, nám poskytla dostatečné záruky, že je bezpečné naše letiště znovu otevřít,“ citovala televize Sky News prohlášení letiště. 

Britská média předtím informovala, že ve snaze zabránit dalším problémům byla na letišti nasazena vojenská technika, která zřejmě dokáže dron vystopovat a také narušovat komunikaci s osobou, která jej ovládá. „Máme tady teď opatření, s nimiž… bychom měli být v mnohem lepší pozici, abychom dron mohli sledovat a chytit,“ řekl Sky News Steve Barry z policie hrabství Sussex. 

Po záškodníkovi úřady stále pátrají

Úřadům se nicméně stále nepodařilo problémové drony zneškodnit ani dopadnout jejich pilota či piloty. Policie i šéf letiště během předchozí 36hodinové uzavírky hovořili o cílené sabotáži, protože se drony objevovaly opakovaně a údajně vždy v okamžiku, kdy měla být ranvej opět otevřena.

Úřady podle zpravodajské společnosti BBC pracují s hypotézou, že provoz na Gatwicku v posledních 48 hodinách nenarušoval pouze jeden stroj. Prověřují také variantu, že za snahou ochromit letiště stojí vícero lidí. 

Policie zvažovala, že drony sestřelí. Původně přitom takové řešení odmítala kvůli obavám ze zbloudilých střel. Pachatele hledá přes dvacet policejních týmů a na pomoc byla povolána i armáda. Britské zákony užití dronu na kilometr od letiště zakazují. Podle policie nejde o teroristický čin, i oni ale mluví o vědomé snaze narušit letištní provoz.

„Jde ale rozhodně o záškodnictví, s jakým jsme se doposud nesetkali,“ prohlásil ministr dopravy Chris Grayling. „Ti, kdo tyto drony řídí, jednají protizákonně, hrozí jim až pět let vězení,“ dodala Elizabeth Suggová, náměstkyně ministra dopravy pro letectví.

Podle šéfa provozu letiště Gatwick Chrisa Woodroofa tyto události ukazují, že je třeba „odvést pořádný kus práce“, aby se podařilo vyřešit bezpečnostní problém, jaký drony představují. Ve čtvrtek uvedl, že od začátku uzavírky mělo z Gatwicku odletět na 120 tisíc cestujících.

Více letadel by dočasně mohlo letět v noci

Šéf provozu letiště Gatwick Chris Woodroofe ve čtvrtek uvedl, že od začátku uzavírky z něj mělo odletět na 120 tisíc cestujících. Lidé si stěžovali, že v části letiště je „příšerná zima“, další tisíce cestujících uvízly na různých místech v zahraničí, protože jejich spoje byly buď zcela zrušeny, nebo přesměrovány.

„Mluvíme pravidelně s leteckými společnostmi a podnikáme veškerá opatření, abychom mohli zmírnit tlak na cestující a dostali je pryč. Jednou z věcí, kterou uděláme, je dočasné – a zdůrazňuji dočasné – zrušení nočního omezení letů na dalších letištích, takže více letadel by se mohlo dostat do země i ven,“ řekl Chris Grayling, britský ministr dopravy.

Situace na londýnském letišti se dotkla i Prahy. Kvůli problémům s drony byl ve čtvrtek zrušen jeden let do Prahy s přistáním v poledne, další měly zpoždění.

Agentura Reuters připomíná, že v posledních letech, kdy prodej dronů zažil boom, se bezpilotní letouny staly vážnou bezpečnostní hrozbou pro letiště na celém světě. V Británii se mezi lety 2015 a 2017 skoro ztrojnásobil počet případů, kdy se dron jen těsně nesrazil s letadlem. Loni se takových incidentů stalo 92.