Londýnské letiště Gatwick přerušilo provoz kvůli dronům. Obnoví jej zřejmě v pátek

Události: Drony zastavily Gatwick (zdroj: ČT24)

Druhé nejrušnější letiště v Británii kvůli opakovanému výskytu neznámých dronů v areálu s největší pravděpodobností zůstane ochromené nejméně do pátečního rána.  Všechny lety byly zrušeny, což v období před vánočními svátky na druhém nejvyužívanějším letišti v Británii způsobilo vážné problémy. Zrušen byl i jeden let do Prahy s přistáním v poledne, další mají zpoždění. Na pomoc byla povolána i armáda.

Podle BBC přerušilo letiště provoz nejprve ve středu po 21. hodině místního času poté, co byly nad letištěm spatřeny dva drony. Ve 3 hodiny ráno byl provoz krátce obnoven, ale o 45 minut později byl kvůli opětovnému výskytu dronů znovu přerušen. Od té doby už obnoven nebyl. Dron se podle BBC objevil nad letištěm i kolem sedmé hodiny ranní a pak také odpoledne.

Letadla mířící na přistání v Gatwicku byla přesměrována na letiště v londýnském Heathrow, do Manchesteru, Birminghamu, případně i do Francie nebo Nizozemska. Cestující si stěžovali na nedostatek informací, správa letiště vyzvala pasažéry, aby sledovali čtvrteční plán odletů a příletů.

Podle agentury Reuters se tyto změny zatím dotkly 20 tisíc lidí, podle BBC mělo ve čtvrtek přes letiště směřovat 760 letů a 110 tisíc cestujících. Podle ředitele provozu na Gatwicku Chrise Woodroofea potrvá několik dnů, než se vše vrátí k normálu. 

Zrušen byl i jeden let do Prahy s přistáním v poledne, další dva spoje z Prahy pak nabírají velká zpoždění. Cestující by měli sledovat internetové stránky letiště, případně svého dopravce, kde se dozvědí nejaktuálnější informace.

Cestující spí na uzavřeném letišti Gatwick
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Ředitel letiště: Jde o cílený útok

Šéf letiště uvedl, že ochromení provozu podle něj bylo cílené. „Tohle je velmi cílená činnost, která byla vymyšlena tak, aby uzavřela letiště a přinesla v období před Vánocemi maximální narušení (provozu),“ citovala Stewarta Wingatea televize Sky News. Šéf letiště se všem zasaženým pasažérům omluvil, doufá však, že lidé mají pochopení pro upřednostňování bezpečnosti před vším ostatním. 

Ředitel provozu letiště Chris Woodroofe uvedl, že po člověku, který drony řídí, pátrá policie. „Ve vzduchu máme i vrtulník, ale policie nás odrazuje od toho, abychom se pokoušeli drony sestřelit,“ řekl. Policie se obává, že by případné zbloudilé kulky mohly někoho ohrozit. Deník The Guardian ale informoval, že podél ranveje byli přesto rozmístěni policisté s dalekonosnými zbraněmi.

Podle policie nejde o teroristický čin. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové upozornil, že za ohrožování letounu hrozí podle zákona až pětileté vězení.

Gatwick, který leží asi padesát kilometrů jižně od Londýna, denně obslouží více než 100 tisíc cestujících. V posledních letech se několikrát objevily zprávy o tom, že neznámé drony jen těsně minuly přistávající dopravní letadla. Podle britských předpisů nesmějí drony létat ve vzdálenosti jednoho kilometru od letiště a ani výše než 122 metrů nad zemí.

Britské sdružení kontrolorů letového provozu GATCO v reakci na incident na Gatwicku uvedlo, že úřady ignorovaly jeho opakované výzvy zpřísnit předpisy a důsledněji vymáhat jejich dodržování. K situaci se vyjádřila i premiérka Mayová: „Zákony ohledně používání dronů jsme již schválili. Teď jde o to, že… aktivita, jíž jsme svědky, je nelegální.“

Dron zkomplikoval provoz i na pražském letišti

Na pražském letišti zkomplikoval dron provoz například loni v září. Letadla musela být kvůli amatérskému dronu přesunuta na záložní dráhu, pro cestující to ale nepředstavovalo výraznější komplikace. Podobné situace jsou ale podle mluvčího spíše výjimečné. „Nepamatujeme případ, kdy by kvůli dronu musel být uzavřený provoz letiště. Takový případ se v Praze nestal,“ řekl.

Většina majitelů dronů totiž ochranné pásmo v okolí pražského letiště dodržuje. Ochranné pásmo letišť sahá do vzdálenosti 5,5 kilometru od takzvaného vztažného bodu letiště, který si lze představit jako střed letiště. Obecně platí, že při okrajích zmíněného zhruba pětikilometrového pásma od letiště mohou být stroje lehčí než kilogram provozovány při zemi do výšky 100 metrů.

Hranici 300 metrů nad zemí přitom nesmí podle pravidel majitel dronu překročit nikdy, pokud k tomu nemá povolení letových dispečerů, případně provozovatele letiště. Zároveň musí své zařízení řídit pouze na vizuální vzdálenost tak, aby mohl bezpečně zabránit kolizi s jinými létajícími prostředky.