Frontmana kapely Rammstein vyšetřuje prokuratura kvůli obviněním ze sexuálního násilí

Horizont ČT24: Kauza frontmana Rammstein (zdroj: ČT24)

Německá metalová legenda Rammstein přišla o spolupráci s jedním z největších hudebních vydavatelství, Universalem. Jde o další ránu, kterou spustila aféra údajného sexuálního obtěžování a zneužívání fanynek frontmanem kapely Tillem Lindemannem. Kvůli nejméně třem obviněním ho začala vyšetřovat německá prokuratura.

Německá policie vyšetřuje lídra skupiny Rammstein Tilla Lindemanna ze sexuálního obtěžování. To se mělo odehrávat v zázemí či na speciálních večírcích po vystoupení.

„Našim fanouškům vzkazujeme: Je pro nás důležité, abyste se na našich vystoupeních cítili pohodlně a bezpečně – před pódiem i za ním,“ uvedla v prohlášení skupina Rammstein, která mezitím pokračuje ve svém aktuálním turné.

Na koncertech ale nově chybí například takzvaná nultá řada, tedy místo, kam si frontman a jeho tým cíleně zvali mladé ženy. Ty například musely přijít v atraktivním oblečení. Výběr na základě fotografií měla na starosti ruská castingová režisérka.

„Jako město jsme zajistili, aby se věci spojené s obviněními, o kterých jsme četli v médiích, neděly zde v Mnichově,“ uvedl mnichovský radní David Suess.

Objevují se další svědectví

Kauzu odstartovala v květnu série tweetů Shelby Lynnové ze Severního Irska. Právě na jedné takzvané afterparty v Litvě jí měl Lindemann nabízet pohlavní styk. Čtyřiadvacetiletá fanynka odmítla a tvrdí, že ji poté někdo zdrogoval a bez jejího vědomí zneužil. Podobné zkušenosti sdílely i další dívky.

„Už jsem četla částečné výpovědi postižených osob, které podle mého názoru naznačují prvotní podezření ze sexuálních deliktů,“ míní německá advokátka Christina Clemmová. Podle zpěvákových právníků jsou všechna nařčení smyšlená. A odmítá je i řada skalních fanoušků kapely.

„Máme neutrální postoj a stojíme za kapelou, dokud se to nepotvrdí. Je tu přeci presumpce neviny,“ sdělila jedna z fanynek. Zatímco v Mnichově se koncerty odehrály bez potíží, v Rakousku a Švýcarsku se ozývají hlasy za jejich zrušení. Od kapely se už odvrací řada partnerů v čele s hudebním vydavatelstvím, u kterého vydala své nahrávky. Média navíc hovoří i o rozkolu ve skupině.

Podle analytičky Zuzany Lizcové z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy skandál Německem skutečně otřásá a každý den se v médiích, která mají velké týmy rešeršistů, objevují nová odhalení. Trestní řízení je však podle ní na samém počátku.