Francouzská firma platila teroristům z Islámského státu za udržení své cementárny v Sýrii

Události: Společnost Lafarge měla platit teoristům (zdroj: ČT24)

Francouzští soudci obvinili jednu z největších světových cementáren z podílu na zločinech proti lidskosti. Koncern Lafarge měl dát teroristům z organizace Islámský stát miliony eur za to, že jeho továrna v severní Sýrii bude moct fungovat i během války. Podle nevládních organizací jde o první případ, kdy se podařilo pohnat k zodpovědnosti nadnárodní firmu působící v konfliktní zóně.

Pro drtivou většinu Francouzů jde o bolestivé téma. Islámský stát zosnoval teroristické útoky v Paříži  a Nice, které si vyžádaly více než dvě stě obětí. Nyní vyšlo najevo, že atentáty mohly být placené i z peněz firmy Lafarge.

„Soudci se domnívají, že Lafarge se možná podílel na financování teroristické organizace a tedy na páchání zločinů proti lidskosti,“ uvedla ředitelka nevládní organizace Sherpa Sandra Cossartová.

Skupina Lafarge vlastní na severu Sýrie továrnu a teroristům měla zaplatit 13 milionů eur za to, aby mohla cementárna fungovat i během války. Společnost přitom údajně nebrala ohledy ani na vlastní zaměstnance, kteří se stali terčem únosů nebo vražd. „Lafarge byla jediná společnost, která v regionu zůstala, přestože už ho měl pod kontrolou Islámský stát,“ dodává Crossartová.

Soudci společnosti Lafarge nařídili složit 30 milionů eur jako bezpečnostní záruku. Osm bývalých manažerů už bylo obviněno z financování teroristické skupiny či ohrožení životů. 

Lafarge po skandálu obměnilo vedení

Zbytky válečného opevnění na atlantickém pobřeží
Zdroj: ČT24

Kvůli aféře již také opustila firmu řada lidí. Současné vedení se proti rozhodnutí soudu hodlá odvolat. „Opravdu litujeme, co se stalo v naší syrské pobočce. Poté, co jsme se o tom dozvěděli, okamžitě jsme přijali přísné kroky. Nikdo z obviněných už dnes ve společnosti není,“ ujistil ředitel Lafarge Holcim Beat W. Hess.

Firma Lafarge má ovšem škraloupy i ve vzdálenější minulosti. Během druhé světové války několikanásobně zvýšila své zisky, když dodávala nacistům cement na výstavbu takzvaného Atlantického valu. Nebyla ale jediná; na stavbě opevnění podél evropského atlantického pobřeží, které mělo zabránit spojenecké invazi, se podílely desítky francouzských firem.