Francie vydá tribunálu OSN Rwanďana obviněného z financování genocidy

Félicien Kabuga, který čelí obvinění z financování pachatelů rwandské genocidy z 90. let, může být vydán tribunálu OSN. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí francouzského kasačního soudu, který zamítl žádost Kabugových právníků, aby byl jejich klient souzen ve Francii. Informovala o tom agentura AFP. Kabugu zatkli nedaleko Paříže v květnu po 25 letech na útěku.

Sám Kabuga udává, že je mu 87 let, a jeho právníci tvrdí, že trpí četnými zdravotními potížemi od diabetu po vysoký tlak.

Nynějším rozhodnutím francouzský nejvyšší civilní soud však potvrdil červnový verdikt pařížského odvolacího soudu, podle něhož „neexistují právní ani zdravotní překážky k výkonu zatýkacího rozkazu, na jehož základě má být Kabuga předán do Arushi, sídla tribunálu OSN, který ho má soudit za genocidu a zločiny proti lidskosti“.

Kabuga je obviněn z financování a vyzbrojování hutuských milicí, které roku 1994 ve Rwandě vyvraždily asi 800 tisíc Tutsiů a umírněných Hutuů.

Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály pokračuje v práci Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu, který v letech 1997 až 2015 odsoudil přes šedesát lidí usvědčených z podílu na genocidě. Soud OSN jedná v Haagu a tanzanské Arushe.