Francie si vyzkouší školní uniformy či čas na péči o děti pro oba rodiče. Macron uvedl novou vládu

Ve svém programovém prohlášení po jmenování nové vlády slíbil francouzský premiér Gabriel Attal jednotné školní uniformy, podporu porodnosti, nižší daně, boj proti radikálnímu islamismu i třeba větší pořádek ve francouzských městech. Odvaha, aktivní přístup a efektivita, řekl Macron o nové vládě.

Žáci ve stovce škol ve Francii začnou letos nosit jednotné oblečení, do projektu se zapojily dobrovolně. Pokud se plán na smazání viditelných sociálních rozdílů osvědčí, může být od roku 2026 rozšířen na všechny školy, oznámil v úterý Macron. Uniformy tradičně nosí například žáci v Británii.

Ve svém projevu po jmenování nové vlády slíbil také podpořit porodnost a demografický růst a zavést šestiměsíční dovolenou pro oba rodiče i navýšení příspěvků pro ně, uvedla francouzská média.

Prezident vyhlásil boj radikálnímu terorismu

Macron na tiskové konferenci, kterou živě vysílaly všechny hlavní televizní stanice, nastínil rovněž své plány na snížení daní od příštího roku. Chce též nastolení pořádku v ulicích francouzských měst a deset zátahů proti dealerům drog týdně.

Vyhlásil boj radikálnímu islámu a kvůli tomu chce zrušit zákon, který od ledna povoluje působení muslimských duchovních vyslaných z jiné země.

„Odvaha, aktivní přístup a efektivita,“ řekl Macron o nové vládě, kterou vede od minulého týdne Gabriel Attal. „V nadcházejících měsících a letech se rozhodne o budoucnosti příštích generací. Proto jsou v této vládě demokraté, ekologové i republikáni,“ řekl Macron. Prezident uvedl, že Attalův kabinet zajistí, „aby Francie zůstala Francií, aby Francie zůstala národem zdravého rozumu, odporu a osvícenství“.