Francie po desetiletích uznala suverenitu Maroka nad Západní Saharou

Francie uznala svrchovanost Maroka nad spornou Západní Saharou, čímž změnila svůj desítky let starý postoj a přidala se na rostoucí seznam zemí, které podporují Maroko. Vyplývá to z dopisu, který francouzský prezident Emmanuel Macron zaslal králi Muhammadovi VI. Paříž o svém kroku již dříve informovala Alžírsko, které s Marokem sousedí. Alžírsko na protest proti tomuto rozhodnutí z francouzské metropole s okamžitou platností stáhlo svého velvyslance, informovala alžírská agentura APS.

Macron v dopise označil plán autonomie, který Maroko navrhlo v roce 2007, za „jediný základ“ pro řešení konfliktu. „Současnost a budoucnost Západní Sahary spadá do rámce marocké suverenity,“ uvedl Macron. „Francie hodlá jednat v souladu s tímto postojem na národní i mezinárodní úrovni,“ dodal v dopise.

Macron svým krokem zasadil ránu hnutí Polisario, které se zasazuje o nezávislost a které se od konce španělské kolonizace prohlašuje za legitimního zástupce původního saharského obyvatelstva. Polisario, které má podporu Alžírska, ovládá přibližně dvacet procent oblasti Západní Sahary, kterou Maroko pokládá za své území.

V roce 1976 vyhlásilo Polisario na Západní Sahaře Saharskou arabskou demokratickou republiku (SADR), která je od roku 1982 členem Africké unie; Evropská unie ani Česko SADR neuznávají.

Většinu Západní Sahary, oblasti minimálně osídlené, ale bohaté na ložiska fosfátů, v současnosti de facto kontroluje Maroko. Jde o mezinárodně neuznaný zábor, nicméně Maroko tvrdí, že Západní Sahara je jeho integrální součástí – historicky tam totiž marocké panství zasahovalo.

Západní Sahara bývala kolonií a pak provincií Španělska, které se z území stáhlo podle dohody z roku 1975 s Marokem a Mauritánií. I Mauritánie se ovšem v roce 1979 vzdala nároků na toto území, jehož většinu pak ovládlo Maroko. To se v roce 1991 s organizací Polisario dohodlo na referendu o sebeurčení Západní Sahary, které se ale zatím nekonalo.

Francie tak podle Alžíru „porušila mezinárodní právo, snaží se připravit saharský lid o právo na sebeurčení a hatí všechny dosavadní trpělivé snahy OSN o dokončení dekolonizace Západní Sahary“. Odpovědnost Francie navíc plyne i z její pozice stálého člena Rady bezpečnosti OSN, dodává alžírská diplomacie citovaná agenturou APS.

Velké vítězství pro Maroko

Alžírsko z Paříže stáhlo velvyslance a bude jej ve Francii nyní zastupovat jen chargé d'affaires. Rozhodnutí francouzské vlády je podle vyjádření alžírského ministerstva zahraničí „lehkovážné a nedbalé, bez promyšleného vyhodnocení možných důsledků“.

Odklon Francie od jejího historického postoje je velkým vítězstvím pro Maroko. Následuje po podobných změnách, které učinily Spojené státy, Izrael, Španělsko a rostoucí seznam afrických zemí, s nimiž Maroko usiluje o prohloubení obchodních vztahů.

Vysoce postavený marocký představitel, který s agenturou AP hovořil pod podmínkou anonymity, označil měnící se mezinárodní posun vůči pozici Maroka za „přelomový“. Upozornil také na roli Francie jako stálého člena Rady bezpečnosti OSN, která dohlíží na mírovou misi, jež po desetiletí zprostředkovává vztahy mezi Marokem a hnutím Polisario.