Maroko a Alžírsko zpřetrhávají diplomatické vazby. Přou se o špionáž či požáry

Maroko uzavírá své velvyslanectví v Alžírsku poté, co Alžír v úterý oznámil, že přerušuje vzájemné diplomatické styky. Vrcholí tak rozepře mezi oběma zeměmi, jejichž vzájemné vztahy v současnosti kalí hned několik sporů – mimo jiné kvůli Západní Sahaře či izraelskému špionážnímu programu Pegasus.

Uzavření marocké ambasády v Alžíru potvrdily zdroje agentury AFP. Velvyslanec i všechen personál se podle plánu přesune do Rabatu. Nadále fungovat by měly generální konzuláty v Alžíru, Oranu a Sidi-Bel-Abbèsu.

Už v úterý alžírský ministr zahraničí Ramtan Lamamra oznámil, že země s Marokem přerušuje diplomatické vztahy. „Marocké království nikdy neustalo se svými nepřátelskými aktivitami proti Alžírsku,“ nechal se slyšet Lamamra.

Maroko po alžírském rozhodnutí předeslalo, že kroku lituje a označilo jej za neopodstatněný. Tamní diplomacie ale připustila, že odpovídá logice stupňování napětí z minulých týdnů.

„Marocké království zůstane důvěryhodným a věrným partnerem alžírského národa a odpovědně bude dále usilovat o rozvoj zdravých a plodných vztahů v oblasti Maghrebu. Maroko kategoricky odmítá klamné a absurdní záminky, jež za rozhodnutím stojí,“ napsalo v prohlášení ministerstvo zahraničí.

Alžír ve čtvrtek naznačil, že by mohl ukončit dodávky plynu do Maroka poté, co v říjnu vyprší stávající kontrakt. Ten Rabatu zajišťuje dodávky plynovodem, který spojuje Alžírsko se Španělskem právě skrze Maroko. Alžír se ale může spolehnout ještě na druhý plynovod, který přes Maroko nevede – a právě přes něj by severoafrická země chtěla od října odebírat veškeré zásoby španělského plynu.

Požáry symbolické i reálné

Napětí mezi oběma zeměmi se zvýšilo na počátku srpna, kdy marocký velvyslanec při OSN řekl, že obyvatelé historického regionu Kabylie, který se nachází na severovýchodě Alžírska a kde žije menšina Berberů, mají právo na sebeurčení. Následně Alžír povolal z Rabatu svého velvyslance ke konzultacím.

Alžírsko také obvinilo separatistickou skupinu z Kabylie, že se za podpory Maroka podílela na zakládání ničivých požárů, které v zemi vypukly na začátku srpna. V souvislosti s plameny v zemi zahynulo nejméně devět desítek lidí.

Jedním ze sporů, které zatěžují vzájemné vztahy, je podle Alžíru také navázání diplomatických vztahů mezi Rabatem a Izraelem. Severoafrickou zemi nedávno navštívil izraelský ministr zahraničí Jair Lapid. Spojené státy na základě normalizace vztahů s Izraelem uznaly marockou svrchovanost nad Západní Saharou.

Pegasus

Alžírsko také odsoudilo „systematickou špionáž“ ze strany Maroka. Poukazuje tím na obvinění, podle nichž marocké bezpečnostní služby použily izraelský špionážní systém Pegasus ke sledování alžírských občanů a představitelů. To Rabat rozhodně popírá.

Izraelští diplomaté označili vztahy s Marokem za velmi dobré a obvinění ze strany Alžíru za neopodstatněná. „Alžírsko by se mělo soustředit na vlastní problémy, obzvláště vážné ekonomické potíže, místo aby se snažilo poškodit svého souseda a zatáhnout do svých sporů Izrael,“ cituje vyjádření agentura AFP.

Kořeny napjatých vztahů obou zemí ale sahají až do konce sedmdesátých let. V roce 1976 vyhlásila fronta Polisario na Západní Sahaře Saharskou arabskou demokratickou republiku (SADR), kterou Alžírsko podpořilo. Tehdy kvůli tomu Rabat přerušil s Alžírem diplomatické vztahy a země je obnovily po částečném uvolnění až v roce 1988.

Spory o Západní Saharu se znovu rozhořely na začátku devadesátých let, což vedlo v roce 1994 k uzavření pozemní hranice mezi Alžírskem a Marokem. V posledních letech představitelé obou států několikrát vyzvali k zlepšení sousedských vztahů. Poslední oficiální návštěva prominentních politiků se ovšem datuje do roku 2012 a hranice zůstávají uzavřené.