Požáry na Peloponésu opět nabraly na síle, v Alžírsku má oheň nejméně 65 obětí

Na řeckém Peloponéském poloostrově, kde hasiči dva týdny bojují s lesními požáry, očekávají další posily. Situace se tam v úterý kvůli rychle se měnícímu větru zhoršila, evakuováno proto bylo preventivně 21 vesnic. Na Peloponés do oblasti požárů, kde pomáhají i čeští hasiči, se nyní masivně stahují řečtí hasiči z okolí Atén, řekl velitel české jednotky Richard Franc. S lesními požáry se potýká také Alžírsko, které hlásí nejméně 65 obětí.

U obce Gortynia působí mnoho zahraničních hasičů. Zhruba 150 z nich pochází z Francie, na místě jsou i družstva z Česka, Británie a Německa. S hašením pomáhají letadla a vrtulníky, jejichž zásahy ale ztěžují hustý dým a nízká viditelnost. Podle místních úřadů také zesílil vítr, který zřejmě přispěl k úternímu zhoršení situace. Kromě nebývalých veder a rychle se měnícího větru komplikuje hasičům práci i těžce přístupný kopcovitý terén. Podle úřadů potřebovali po úterních zásazích lékařskou pomoc tři hasiči, jejich stav ale není vážný.

Čeští hasiči podle sdělení sboru pomáhají chránit domy před požárem, vyhledávat ohniska požárů a kácet stromy, skrze které by se oheň mohl šířit. „Máme přímý kontakt na leteckou podporu, což je pro nás pojistka pro případ opětovného zhoršení podmínek,“ uvedli hasiči.

Události: Požáry na Peloponésu opět nabraly na síle (zdroj: ČT24)

Dramatičtější byl úterní vývoj v oblasti. „Síla větru byla taková, že požáry se šířily přes cestu, kde jsme působili, a ohrožovaly i obydlí v okolí,“ řekl Franc. Hasiči se museli přesunout do údolí řeky Ladon u vesnice Doxa, aby jim plameny neodřízly jedinou přístupovou cestu. Tam uchránili od ohně tři desítky domů a místní hasičskou stanici.

„Situace byla poměrně standardní, nové bylo to, že jsme měli omezené síly a prostředky. Se šesti cisternami jsme museli řešit desítky požárů a zásahů, které často probíhaly souběžně,“ řekl Franc.

Kromě nebývalých veder a rychle se měnícího větru komplikuje hasičům práci i těžce přístupný kopcovitý terén. Hašení letouny ze vzduchu komplikuje často hustý dým.

Řečtí hasiči s pomocí kolegů z více než dvaceti zemí bojují nyní s ohněm na dvou hlavních frontách: na severu ostrova Euboia a na Peloponésu. Na druhém největším řeckém ostrově Euboia, který leží severovýchodně od Atén, plameny zničily za týden na 55 tisíc hektarů porostu. Podle úterního oznámení šéfa civilní obrany Nikose Chardaliase tam ale již ubývá míst vyžadujících hašení. Hlídají perimetr, zejména v okolí obcí, které byly v předchozích dnech evakuovány.

Nynější požáry v Řecku si už minulý týden vyžádaly dvě oběti, dva hasiči jsou s vážnými popáleninami na jednotkách intenzivní péče v nemocnici. Asi 60 tisíc lidí muselo opustit své domovy.

„Nikdy jsme se nepotýkali s takovou kombinací nepříznivých faktorů,“ prohlásil v úterý Chardalias. Mimořádnou situaci podle něj způsobily nejhorší meteorologické podmínky za více než 30 let. Od začátku srpna vypuklo podle něj v Řecku šest stovek lesních požárů.

Ohně pustoší i italskou Sicílii. Hasičům komplikuje práci i rekordně teplé počasí (zdroj: Vigili del Fuoco/EBU)

Hoří i v Itálii, zemi čekají úmorná vedra

Oheň v posledních dnech stále sužuje také Turecko a jih Itálie. V Turecku se podle úterních zpráv podařilo ale už dostat pod kontrolu téměř všechny ze zhruba 280 požárů, které tam v předchozích dvou týdnech vypukly. Italští hasiči stále bojují s požáry zejména v Kalábrii, i jim práci ztěžují úmorná vedra.

Itálii a Španělsko má v těchto dnech navíc zasáhnout příliv teplého vzduchu z Afriky. Tlaková výše, kterou italská média nazvala Lucifer, má zejména na jihu Itálie –⁠ v Kalábrii, na Sicílii či Sardinii –⁠ zvýšit teploty. Přesáhnout by mohly i 45 stupňů Celsia.

Lesní požáry v Alžírsku
Zdroj: Abdelaziz Boumzar/Reuters

V Alžírsku zemřelo minimálně 65 lidí, část ohňů zapálili žháři

Lesní požáry zasáhly i sever Alžírska. Řádění živlu si tam vyžádalo už 65 životů. Alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúní uvedl, že zahynulo 25 vojáků, kteří se snažili ochránit vesničany v hornatém regionu Kabylsko. Počet armádních příslušníků, kteří nepřežili řádění živlu, mezitím vzrostl o další tři. Dvanáct vojáků je hospitalizovaných, všichni jsou v kritickém stavu.

V hornatém regionu Kabylsko, hustě obydlené zalesněné oblasti zhruba sto kilometrů východně od Alžíru, vzniklo od pondělní noci několik desítek ohnisek požárů, které zachvátily lesy, keře a olivové háje. Úřady některé z nich přičítají žhářům.

„Třicet požárů současně ve stejném regionu nemůže být náhoda,“ uvedl ministr vnitra Kámil Bildžúd. Podle AFP byly zatčeny čtyři osoby podezřelé ze žhářství. Hasiči a vojáci se nyní snaží zastavit šíření plamenů, i zde ale boj s ohněm komplikuje vlna extrémních veder a silný vítr.