Maroko mělo skrze program izraelské firmy sledovat prezidenta Macrona, píše Le Monde. Francie zahájila vyšetřování

Pařížská prokuratura spustila vyšetřování v návaznosti na odhalení údajných snah různých zemí sledovat novináře či aktivisty skrze program izraelské společnosti NSO Group. Francouzská investigativní redakce Mediapart a dva její reportéři tvrdí, že jejich aktivity špionážním programem Pegasus monitorovalo Maroko. Podle zjištění deníku Le Monde marocké tajné služby sledovaly i telefonní číslo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Le Monde uvedl, že v roce 2019 Maroko sledovalo kromě Emmanuela Macrona také patnáct členů tehdejší vlády, včetně premiéra Édouarda Phillippa. Telefonní číslo, které se objevilo na seznamu potenciálně sledovaných programem Pegasus, prezident používá nejméně od roku 2017 do současnosti, uvedl Le Monde.

Společnost NSO Group odmítla, že by prezident Macron byl v minulosti nebo v současnosti předmětem zájmu jejích klientů. Le Monde ale zdůrazňuje, že NSO Group neuvádí, o jaké informace opírá své tvrzení, a dodává, že přítomnost tohoto sledovacího programu v telefonu dovede odhalit jen hrstka odborníků.

Le Monde přiznává, že pro potvrzení napadení prezidentova telefonu by byl potřeba fyzický přístup k přístroji, který ale tyto noviny nemají.

Vyšetřování

Prohlášení prokuratury uvádí, že nové vyšetřování vychází z podezření z různých trestných činů včetně narušení soukromí, nelegálního použití osobních údajů a nelegálního prodeje programu typu „spyware“. Úřad nezmiňuje žádné konkrétní podezřelé, což je ale podle agentury AP ve francouzském systému běžné.

Krok přichází po stížnosti redakce Mediapart, která v pondělí na Twitteru napsala, že marocké tajné služby nasadily sledovací program Pegasus do mobilních telefonů reportérů Lénaïg Bredouxové a Edwyho Plenela. Maroko toto tvrzení odmítlo. Podle agentury AFP se očekává podobná stížnost časopisu Canard enchaîné.

„Tuhle záležitost se podaří objasnit jedině tehdy, když se zapojí justice a provede nezávislé vyšetření rozsáhlé špionáže organizované Marokem ve Francii,“ míní Mediapart.

Jeden z dopadů víkendového odhalení

Vývoj ve Francii je dalším z dopadů skandálu vyvolaného víkendovými odhaleními mezinárodního konsorcia médií včetně deníků The Guardian, The Washington Post a Le Monde.

Novináři se dostali k souboru padesát tisíc telefonních čísel, které údajně zákazníci NSO Group uvedli jako možné cíle sledování skrze její nejznámější produkt Pegasus. Analýza pak údajně ukázala, že v telefonech skutečně byly stopy po použití špehovacího systému.

Podle závěrů mezinárodní investigace bylo mezi potenciálními cíli mimo jiné nejméně 180 novinářů v Indii, Francii, v Maďarsku a v Mexiku, kde se proti zjištěním ohradila už hlava státu. Podle prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora tamní vláda nesleduje představitele opozice a médií. Sledování je možné nasadit jen proti zločincům, řekl.

Sledovací technologie zřejmě zakoupila vláda bývalého prezidenta Peni Nieta, proti kterému byla stávající hlava státu v opozici. Na seznamu jsou i čísla zhruba padesáti osob, které agentury považují za blízké Lópezovi Obradorovi, a to včetně jeho manželky, sourozenců či lékaře.

Mexický tisk si nicméně na nelegální kontrolu ze strany úřadů stěžuje i za vlády stávajícího prezidenta. López Obrador nevyloučil, že sledovací programy využívají vlády jednotlivých mexických států, uvedla agentura EFE.

Program Pegasus podle výrobce dokáže „sbírat data z mobilních zařízení konkrétních jedinců“, může být nainstalován na dálku a následně monitorovat komunikační aplikace či aktivovat kameru a mikrofon.

NSO Group Pegasus prezentuje jako nástroj boje proti terorismu a kriminalitě, zpráva projektu Forbidden Stories je podle firmy „plná špatných předpokladů a nepotvrzených teorií“. 

Na zahájení vyšetřování NSO už zareagovala americká společnost Amazon. Ta mimo jiné poskytuje cloudové služby – Amazon Web Services. Společnost odstavila infrastrukturu a účty izraelské firmě.