Fillon vnímá kauzu kolem své manželky jako politickou vraždu. Z voleb neodstoupí

Pravicový kandidát na prezidenta Francie Francois Fillon odmítl odstoupit z kampaně. Nařčení, že jeho manželka pobírala neoprávněné příjmy, označil za politicky motivované. V projevu ke kolegům a novinářům v pařížském sídle své kampaně odsoudil postup justice, která se ho rozhodla stíhat, přičemž v jeho případě prý nerespektovala presumpci neviny a podlehla tlakům levice.

Fillon upřesnil, že ho justice formálně obviní a začne stíhat 15. března. Jde o „politickou vraždu a snahu zabránit mi kandidovat.“

„Nikdy se nevzdám, neodstoupím, budu bojovat do konce,“ zdůraznil kandidát, kterému aktuální průzkumy nedávají naději na postup z prvního kola 23. dubna do rozhodujícího duelu 7. května.

Horizont ČT24: Fillon kritizuje justici, kandidaturu nevzdá (zdroj: ČT24)

Přišel o poradce i podporu strany UDI

Na protest proti Fillonově rozhodnutí se rozhodl rezignovat jeho poradce pro zahraniční politiku, bývalý ministr Bruno Le Maire. „Věřím, že dodržet dané slovo je nezbytné pro důvěryhodnost politiky,“ prohlásil v narážce na Fillonovo dřívější prohlášení, že se v případě obvinění vzdá kandidatury.

Svou podporu Fillonově prezidentské kandidatuře stáhla středopravicová strana UDI, která v dolní parlamentní komoře disponuje 30 mandáty. Fillonovu kandidaturu podporuje od listopadu, kdy se tento člen republikánské strany stal oficiálním kandidátem pravice v boji o Elysejský palác.

Fillonova žena měla dostávat peníze za nic

Skandál kolem Fillona propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun).

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Fillon tvrdí, že choť pro něj odváděla skutečnou práci, a pochybení odmítá. Kauzu označil za spiknutí levicových sil a odmítl se své kandidatury vzdát. Skandál ale výrazně ovlivnil průběh kampaně před prezidentskými volbami.

Fillon, který byl do vypuknutí aféry favoritem, později ztratil podporu voličů a v posledních anketách ho předstihl nezávislý kandidát Emmanuel Macron.

Podle posledního průzkumu agentury Ifop by Fillon skončil v první kole voleb třetí – se ziskem 21 procent. Ztrácí tak na kandidáta centristů Emmanuela Macrona (24 procent) i šéfku populistické Národní fronty Marine Le Penovou (25,5 procenta). Ta by nyní v druhém kole Macronovi podlehla poměrem 38 ku 62 procentům hlasů.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24