Ficův triumf posílí unijní potížisty, míní zahraniční média. Slovensko prý míří k Rusku

Horizont ČT24: Podle zahraničních médií Slovensko míří k Orbánovi a Rusku (zdroj: ČT24)

Po volebním víkendu na Slovensku je jasno. Vládu se pokusí sestavit expremiér a lídr Smeru Robert Fico. Světová média v souvislosti s výsledky hlasování tvrdí, že země se vydává směrem ke Kremlu, což odmítá Moskva i Fico sám. Podle agentury Reuters vítězství Smeru ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy. Experti ale výrazné změny v zahraniční politice neočekávají. Média si všímají také toho, že Fico má stále blíže k maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi. Ani jeden z nich se nebojí kritizovat Evropskou unii.

Robert Fico se hodlá chopit premiérského úřadu už po čtvrté. Mezi prvními mu pogratuloval právě maďarský premiér Orbán. „Hádejte, kdo je zpět. Gratuluji Robertu Ficovi k jeho nepopiratelnému vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Vždy je dobré pracovat společně s patriotem. Těším se na to,“ prohlásil.

Unijní „potížisté“

Před dvěma dekádami, v dobách napjatých vztahů mezi Slovenskem a Maďarskem, byli rivalové, teď si světová média všímají, že k sobě mají pořád blíže. „Fico a Orbán by se mohli spojit a vytvářet Bruselu překážky. Pokud se polské vládnoucí straně Právo a spravedlnost podaří vyhrát příští měsíc třetí mandát v parlamentních volbách, tento blok potížistů z EU by mohl být ještě silnější,“ hodnotí středoevropskou situaci americká stanice CNN.

Vítězství „proputinovského Roberta Fica ve slovenských volbách potěšilo Budapešť, která vidí, že se k moci dostává její spojenec,“ mezi proevropskými silami to ale vyvolalo obavy, napsal ve svém článku server Euractiv. Ačkoli se na sestavení vlády teprve čeká, v souvislosti s rostoucími obavami z dezinformačních kampaní sílí výzvy, aby se Evropa „probudila“.

Také server Politico poznamenal, že se Slovenskem po boku Maďarska bude v EU ještě těžší dosahovat konsensu. Mezi diplomaty v Bruselu podle něj už panují obavy, že se Slovensko připojí k Maďarsku a bude vetovat některá důležitá rozhodnutí.

Zároveň ale platí, že v Bruselu sledují každých pár měsíců volby v jiné členské zemi. Třeba v Itálii vyhrála před rokem volby s ostrou protiunijní rétorikou krajní pravice. V roli premiérky se ale Giorgia Meloniová chová jako pragmatička. Pověst pragmatika tu má právě i Fico, poznamenal zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský.

Vstříc Rusku

Britská BBC zdůrazňuje, že Fico položil naposledy premiérský mandát kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka, která odhalila korupci v nejvyšších patrech slovenské politiky. Francouzský Le Monde stejně jako řada dalších západních médií tvrdí, že Slovensko po volbách vykročilo směrem k Rusku.

Moskva se proti tomu ale ohradila. „Jsme v situaci, kdy jakýkoliv politik v Evropě, který tíhne k suverenitě vlastní země a chrání zájmy svého státu, je často označen za proruského. To je absurdní,“ zdůraznil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Fico tvrdí, že chce dále držet kurz zahraniční politiky v rámci NATO i Evropské unie. Obavy ohledně proruského směřování Slovenska vyvolaly hlavně jeho výroky o tom, že už dále nehodlá zasílat Ukrajině vojenskou pomoc. „Slovensko a lidi na Slovensku mají vážnější problémy, než je Ukrajina. To je vše, co k tomu teď můžu říct,“ řekl expremiér.

Bratislava byla přitom dosud jedním z největších spojenců Kyjeva. „Respektujeme volbu slovenského lidu. Ale je příliš brzy na to říkat, jak výsledek těchto voleb ovlivní pozici Slovenska,“ míní ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Evropští socialisté hrozí vyloučením Smeru–SD, Fico je na to připraven

Ficova strana Smer–SD je rovněž nejproblematičtějším členem Strany evropských socialistů (PES) a frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu. Vedení PES již před volbami uvedlo, že o svých obavách ohledně Ficových prohlášení diskutovalo se zástupci strany a zdůraznilo prosazování sociálnědemokratických hodnot, včetně demokracie, respektu k mezinárodnímu právu či odporu proti agresi.

Jak nyní uvedl server Politico, předseda PES Stefan Löfven v rozhovoru pro švédský deník Dagens Nyheter dokonce pohrozil vyloučením Smeru ze Strany evropských socialistů, pokud bude Fico pokračovat ve své proruské rétorice. „PES podporuje Ukrajinu a očekáváme, že i naše členské strany budou Ukrajinu nadále podporovat,“ řekl Löfven.

„Pokud daní za to, že se na Slovensku věnujeme skutečné levicové agendě a vyslovujeme suverénní názory, má být naše vyloučení z mezinárodní strany, tak takovou daň jsme připraveni zaplatit,“ napsal Fico v prohlášení. Fico odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a vystupuje proti začlenění Kyjeva do NATO.

Löfven se podle Fica řídí filozofií, že kdo je pro mír, je válečným štváčem, a kdo je pro válku a zabíjení, je mírový aktivista. „Buď budeme říkat to, co si přejí USA, nebo nás vyloučí. Buď se zařadíme a poslušně budeme vykonávat politiku jediného názoru, nebo se staneme vyvrheli, pokud míníme říkat, že EU by měla převzít na Ukrajině mírovou iniciativu,“ řekl předseda Smeru–SD.

Ukotvení v NATO prioritou

Vojenský expert ve společnosti GLOBSEC Roger Hilton uvedl, že současné rozpory pramení ze snahy o krátkodobé politické zisky, zatímco dlouhodobým bezpečnostním zájmem regionu zůstává ukotvení v NATO, přičemž konflikt na Ukrajině je nadále vnímán jako existenční hrozba pro region. „Nevěřím, že nástup jedné vlády ve středovýchodní Evropě, jako je ta Ficova, bude katalyzátorem, který povede ke zhroucení podpory Ukrajiny v celém regionu,“ řekl.

Budoucnost Slovenska teď určí hlavně nadcházející koaliční vyjednávání. Zahraniční média od Washington Post až po al-Džazíru se většinou ale shodují na jednom. Vítězem voleb je populismus.