Fico dál povede Smer-SD. Navzdory rozkolu ho v čele strany potvrdil sněm

Bývalý slovenský premiér Robert Fico povede opoziční slovenské sociální demokraty (Smer-SD) i po vnitrostranickém rozkolu, po kterém v červnu vystoupila ze strany více než čtvrtina jejího poslaneckého klubu. Fica, jenž stojí v čele Smeru-SD od jeho založení v roce 1999, v sobotu potvrdil ve funkci předsedy strany její sněm.

Smer-SD byl do únorových parlamentních voleb u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006. Předloni Fico v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky rezignoval na funkci premiéra, ve které ho vystřídal tehdejší místopředseda Smeru-SD Peter Pellegrini.

Jeden z nejoblíbenějších slovenských politiků Pellegrini jako volební lídr dovedl stranu v letošních volbách k lepšímu výsledku ve srovnání s průzkumy veřejného mínění, navzdory tomu sociální demokraté skončili v opozici.

Budu chránit Smer-SD, řekl Fico novinářům

Pellegrini pak nejprve vyzval Fica k rezignaci z čela strany, nakonec ale spolu s deseti poslanci ze Smeru-SD vystoupil a ohlásil založení vlastního politického subjektu.

„Moje mise pokračuje a spočívá v tom, že především budu chránit stranu Smer-SD. Odmítám, aby nás někdo nadále urážel. Budeme se razantně chránit před takovými útoky,“ řekl novinářům po skončení sněmu Fico, jehož strana zejména během svého vládnutí čelila kritice za různé kauzy.

V červnovém průzkumu veřejného mínění, do kterého agentura Focus zahrnula i připravovanou Pellegriniho stranu, preference Smeru-SD dosáhly 9,5 procenta. V posledních volbách přitom Ficova strana zaznamenala dlouhodobě nejhorší výsledek 18,29 procenta.

Naopak vznikající Pellegriniho strana s popularitou 19,3 procenta v sondáži skončila na druhém místě těsně za nejsilnějším vládním hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti premiéra Igora Matoviče.

Popularita strany klesá od Ficovy prohry v roce 2014

Delegáti Smeru-SD na sněmu zvolili také nové místopředsedy strany. Jedním z nich se stal silně levicový politik a kritik liberálů poslanec Ľuboš Blaha, jehož policie na začátku července obvinila z extremistického deliktu kvůli jeho příspěvku na sociální síti o lžích o vraždících komunistech.

Spolu s Pellegrinim dříve vystoupili ze Smeru-SD také další dva jeho bývalí místopředsedové.

Popularita dříve dominantního Smeru-SD klesá zhruba od prohry Fica v přímých prezidentských volbách v roce 2014 s pozdější hlavou státu Andrejem Kiskou. Fico pak neuspěl s ambicemi stát se předsedou ústavního soudu, což odmítl Kiska, který loni jako hlava státu vybíral nové ústavní soudce i vedení této vrcholné soudní instituce. Sám Fico se postupně zařadil v průzkumech veřejného mínění mezi nejméně důvěryhodné slovenské politiky.