Europoslankyně a regionální politik bojují o post jedničky maďarské opozice

Události: V Maďarsku vrcholí primárky opozice (zdroj: ČT24)

V Maďarsku končí druhé kolo opozičních primárek. Voliči v něm rozhodují, kdo bude na jaře v čele společné kandidátky pro parlamentní volby. Finalisté jsou dva: europoslankyně Klára Dobrevová a komunální politik Péter Márki-Zay. O vyzyvateli Viktora Orbána by mělo být jasno nejpozději v pondělí.

Společné kandidáty v primárkách vybírala opozice už před dvěma lety v komunálních volbách. Pomohlo jí to k vítězství v Budapešti i dalších městech. Proto se rozhodla je vyzkoušet na celostátní úrovni.

Prvního kola primárek se zúčastnilo víc než 600 tisíc lidí. Tak vysoké číslo překvapilo samotné organizátory i vládní Fidesz. Také ve druhém kole se před volebními urnami stály fronty.

„Problémem Orbánovy vlády je to, že se pomalu ale jistě vzdaluje Evropské unii. Vybudovala neliberální stát, bez vlády práva, bez demokracie, bez svobodných médií,“ říká europoslankyně Klára Dobrevová, která první kolo opozičních voleb ovládla.

Jejím manželem a zároveň šéfem Demokratické opozice, za kterou kandiduje, je ale kontroverzní expremiér Ferenc Gyurcsány. Pohled na jeho éru Maďary stále rozděluje.

„Pokud bude lídryní opozice Klára Dobrevová, může se mobilizovat sentiment zaměřený proti jejímu manželovi,“ varuje šéfredaktor serveru Telex.hu Szabolcs Dull.

Péter Márki-Zay
Zdroj: Marton Monus/Reuters

Nestraník Péter Márki-Zay je starostou padesátitisícového města Hódmezővásárhely na jihovýchodě země. Jeho postup do druhého kola byl překvapením. Podobně jako Orbán se profiluje jako venkovský konzervativec. „Byl jsem praktikující křesťan dřív než Fidesz, byl jsem pravicový dřív než Fidesz. Stále se k tomu hlásím. A přesto mě přišli podpořit lidé levicové orientace i ateisté, abych Fidesz porazil,“ prohlašuje Márki-Zay.

„Zdá se, že jeho příběh outsidera, který není spojený s žádnou stranou a dostal se mezi opoziční elitu, oslovuje desítky tisíc lidí,“ míná šéfredaktor Dull. V úspěch Márkiho-Zaye věří i liberální primátor Budapešti Gergely Karáscony. Z druhého kola primárek odstoupil, aby zvýšil šance na jeho vítězství.