Eurokomisař pro klima Timmermans podal rezignaci, jeho agendu převezme Šefčovič

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans podal rezignaci a jeho agendu převezme místopředseda unijní exekutivy Maroš Šefčovič ze Slovenska. V úterním prohlášení to uvedla Evropská komise (EK). Dosavadní místopředseda komise Timmermans odchází z Bruselu, neboť v listopadových předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku povede společnou kandidátku nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice.

 „Výkonný místopředseda Frans Timmermans dnes (v úterý, pozn. red.) v návaznosti na své rozhodnutí kandidovat v nadcházející kampani k parlamentním volbám v Nizozemsku podal rezignaci na funkci člena Evropské komise,“ stojí v prohlášení. Podle něj šéfka EK Ursula von der Leyenová svěřila funkci výkonného místopředsedy Šefčovičovi, který zároveň po Timmermansovi dočasně převezme funkci komisaře pro klima.

Timmermans byl jediným uchazečem o místo v čele kandidátky nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice. Ve spíše formálním hlasování členů stran volební koalice získal 91,8 procenta hlasů. Se spolustraníky se Timmermans setká v úterý večer, napsal server nizozemské veřejnoprávní televize NOS.

V červenci Timmermans oznámil, že chce být příštím nizozemským premiérem, a uvedl, že se bude ucházet o post lídra levicové koalice. Zelená levice a PvdA se rozhodly spojit síly v předčasných volbách, které jsou naplánované na 22. listopadu, a to ve snaze zastavit pokles podpory levicových stran. Nyní jsou obě strany v opozici.

V červenci v Nizozemsku padla vláda, když se koaliční strany nedohodly na změnách v azylovém a migračním systému. Odcházející premiér Mark Rutte následně ohlásil, že po volbách skončí v politice.

Zkušený vyjednavač

Dvaašedesátiletý Timmermans, který měl v unijní exekutivě na starosti takzvaný Green Deal (unijní Zelenou dohodu), o svém rozhodnutí už v červenci informoval von der Leyenovou.

Timmermans, který hovoří kromě rodné nizozemštiny také anglicky, německy, francouzsky, italsky a rusky, je považován za zkušeného vyjednavače díky své roli během mezinárodních jednání o klimatu. Jeho odchod z unijní politiky v Bruselu způsobuje určité obavy, uvedl Reuters.

Průzkum IPSOS z konce července naznačil, že koalice PvdA a Zelené levice by mohla získat 27 křesel, což je pouze o dvě méně než vedoucí konzervativní strana VVD odcházejícího premiéra Rutteho.