Dvakrát poražený demokratický favorit Biden se nevzdává. Naděje upíná k Jižní Karolíně

Horizont ČT24: Dvakrát poražený Biden se nevzdává (zdroj: ČT24)

Joe Biden byl ještě nedávno favoritem boje o demokratickou nominaci do Bílého domu. V primárkách v New Hampshiru ale skončil až na pátém místě s pouhými osmi procenty hlasů. Americkým prezidentem se sedmasedmdesátiletý Biden pokouší stát už potřetí. I když jeho podpora podle průzkumů veřejného mínění klesá, politický matador se nevzdává a naděje teď upíná k Jižní Karolíně.

Začátek cesty k nominaci je pro Bidena trpký. Po čtvrtém místě v primárkách v Iowě přišla pátá příčka v New Hampshire. Jde o první dva státy z padesáti, navíc se silnou bělošskou voličskou základou, zatímco Biden sází spíše na podporu menšin.

Podle mnohých kritiků však nebyla jeho dosavadní kampaň dostatečně intenzivní. „Nestrávil tam (v New Hampshire) tolik času jako někteří další (uchazeči), do tohoto státu nevložil tolik zdrojů,“ míní reportér agentury AP Hunter Woodal.

Biden věří Jižní Karolíně i odkazu Obamy

Eso v rukávu by podle Bidenova týmu měla být Jižní Karolína, kde asi šedesát procent voličů v primárkách představují Afroameričané. „Těším se na to, až se dostanu do Jižní Karolíny a Nevady. Považujeme to za začátek a nevím, jak někdo můžete hodnotit, kdo vyhraje nominaci, když nemáte hlasy Afroameričanů a Hispánců,“ míní Biden. 

Politik věří odkazu svého působení v Bílém domě po boku Baracka Obamy, jehož byl viceprezidentem. Právě na Obamovu politiku navazuje nejen v oblasti zdravotní péče či klimatických otázek.

„Sto dvanáct měsíců zvyšující se zaměstnanosti a růstu. Trump je prezidentem pětatřicet měsíců. Víte, odkud bere dobré ekonomické výsledky? Z administrativy Obamy a Bidena!“ tvrdí uchazeč o demokratickou nominaci.

Poslední průzkum staví Bidena na druhé místo

Politický veterán do kampaně vstoupil jako jasný favorit, a na to podle kritiků Biden spoléhal. Teď ale za ostatními zaostává ve vybírání peněz na kampaň i v počtu volebních mítinků.

Jeho jméno navíc stálo ve středu dění ukrajinské kauzy a celého procesu ústavní žaloby na prezidenta Trumpa. „To o mně a mém synovi není to, co mě rozčiluje. Je to prezident. Prezidenti nemohou bojovat, naopak mají smiřovat,“ komentoval Biden dění kolem impeachmentu. 

Podle posledního průzkumu z počátku týdne je Biden na druhém místě a za Berniem Sendersem zaostává o osm procentních bodů. S kartami teď zamíchají voliči příští týden v Nevadě a na konci února v Jižní Karolíně.