DeSantis zahájil cestu za republikánskou nominací do prezidentských voleb. Kritizoval Trumpa

Ron DeSantis zahájil v Iowě svou kampaň o republikánskou nominaci do amerických prezidentských voleb 2024. Během týdne chce navštívit dvanáct měst ve třech státech. Guvernér Floridy je považován za hlavního konkurenta bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Kandidaturu oznámil DeSantis už minulý týden na Twitteru, rozhovor s majitelem platformy ale provázely rozsáhlé technické potíže. Diváci hlásili dlouhotrvající výpadky zvuku, dalším tisícům zájemců o sledování rozhovoru se nedařilo připojit, případně jim přenos naopak padal.

Na Twitteru se následně začal šířit hashtag DeSaster kombinující DeSantisovo příjmení s anglickým výrazem pro katastrofu.

Zpravodaj ČT Vostal ke kampani amerického prezidentského kandidáta DeSantise (zdroj: ČT24)

„Stát Iowa je pro DeSantise velmi důležitý, protože právě tady se v únoru příštího roku odehraje první kolo republikánských primárek,“ řekl zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. „Jako křesťanský konzervativec se zde může zaměřit na bělošské evangelické voliče a prezentovat se jako někdo konzervativnější, než je exprezident Trump.“

V evangelickém kostele ve městě West Des Moines byl o vystoupení DeSantise velký zájem, přišly stovky lidí. „Tvrdil, že zastaví indoktrinaci dětí v amerických školách progresivními myšlenkami a že zatočí s elitami ve Washingtonu. Také si dobíral transgender atlety.“

Trump prý není dost tvrdý v otázce migrace

Vostal připomněl stále vyostřenější útoky Trumpa na DeSantise. Dodal, že tentokrát si však „servítky“ přestal brát i floridský guvernér. Tvrdil, že Trump je v některých politikách levicový a vyčetl mu, že není dost tvrdý v otázce migrace. Připomínal mu také, že se jeho rodina přestěhovala do svého sídla na Floridě v době DeSantisova působení v čele tohoto státu. 

Zpravodaj k tomu doplnil, že DeSantis posílá migranty, kteří překročí americkou hranici do států a měst, kde vládnou demokraté, a že v minulosti nepřijal federální politiku ohledně covidu, nechal například otevřené obchody. Na Floridě také bojuje s takzvanými „woke“ tématy. Republikánským voličům rovněž připomíná, že Trump už nemůže vládnout dvě volební období.

„Zřejmě se zaměřuje na ty voliče, kteří už s Trumpem skoncovali,“ řekl Vostal. Dodal však, že podle průzkumů zaostává DeSantis za Trumpem o dvacet, o třicet procent. „Jeho šance tedy zatím nejsou nijak velké, ale jsme teprve na začátku volebního klání.“ A do něho budou přistupovat ještě další jména.