Čtvrt milionu vojáků v akci. Rusko připravuje největší vojenské cvičení od 80. let

Rusko chystá obří vojenské cvičení (zdroj: ČT24)

Rusko chystá rozsáhlé vojenské cvičení na východě země. Moskva uvádí, že chce tímto způsobem prověřit obranyschopnost země. Půjde o největší podobnou akci od roku 1981, zúčastnit se jí má více než 250 tisíc vojáků. Strategických manévrů se zúčastní také čínské a mongolské jednotky. Podle expertů jde o přípravu na regionální či globální konflikt.

Přípravy na vojenské cvičení Vostok 2018, které proběhne 11. až 15. září, jsou v plném proudu. V oblasti Bajkalu je už 36 tisíc vojáků – celkem jich bude sedmkrát víc. „Má statut mezinárodního cvičení a má bezprecedentní rozměr, ať už jde o obsáhlé území, anebo o počet vojenských příslušníků a jednotek ozbrojených sil,“ konstatoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Na Sibiři a Dálném východě prověří v polovině září své schopnosti hlavní složky ruské armády: protivzdušná obrana, raketová vojska, výsadkáři, námořnictvo, letectvo a tankové jednotky. „Je to zkouška totální mobilizace před velkou válkou, velkou regionální válku v Evropě, Asii anebo i globálního rozměru,“ upozornil vojenský expert Pavel Felgengauer.

Podobné množství lidí a techniky nesoustředila armáda už čtyřicet let. Cvičení se účastní tisíc letadel a vrtulníků, 900 tanků, 300 lodí a 30 tisíc kusů bojové techniky. Na akci se zřejmě přijde podívat i ruský prezident Vladimír Putin.

Moskva hodnotí tříletou misi v Sýrii: Bojovou zkušenost získalo přes 60 tisíc vojáků

Rusko se už tři roky vojensky angažuje v syrském konfliktu, a to na straně prezidenta Bašára Asada. „V Sýrii získalo bojové zkušenosti více než 63 tisíc příslušníků armády, včetně 434 generálů a zhruba 26 tisíc důstojníků,“ uvádí zpráva ruského ministerstva obrany.

Rusové prý syrským vládním jednotkám poskytují i výsledky práce expertních týmů. „Jsou to snímky z kosmu, letadel a bezpilotních letounů. Díky nim si mohou sestavit elektronické mapy a plány měst,“ podotkl náčelník topografické služby Generálního štábu Oleg Šlyčkov.

Ruští piloti k bojovým akcím vzlétli více než 39 tisíc krát, každý druhý start byl v noci. Do bojů bylo nasazeno i 14 ponorek a 86 lodí. „Jde o snahu lidem tady v Rusku představit syrský konflikt, který si vyžádal velmi mnoho obětí na ruské straně,“ míní Alexandr Šumilin z Institutu Evropy při Ruské akademii věd.

Podle oficiálních zdrojů v Sýrii přišlo o život 83 vojáků, podle neoficiálních několikrát více. Nová zpráva resortu obrany ale o obětech raději nemluví vůbec.