Charkov zasáhly ruské rakety. Přiletěly dřív, než ve městě zazněla siréna

Úterní ruský útok na Charkov si vyžádal dva mrtvé. Původní bilance uváděla jednu oběť a 17 zraněných, podle informací zpravodajky ČT Darji Stomatové ale v nemocnici jeden ze zraněných zemřel. Obyvatelé nemohli na dvě blížící se ruské rakety S-300 zareagovat. Město se totiž nachází jen třicet kilometrů od ukrajinsko-ruských hranic, takže dolet raket je velmi rychlý a sirény nestihnou lidi před blížícím se nebezpečím varovat.

„Za půlden se pracovníkům komunálních a bezpečnostních služeb podařilo odstranit všechny trosky po útoku, teď tu probíhá oprava inženýrských sítí,“ reportovala odpoledne z Charkova zpravodajka ČT.

Dopoledne z města reportovala, že Rusové zasáhli civilní objekty. „Nacházíme se v centru města, je to průmyslovější oblast. Budova za mnou je takzvaná Fabrika.space, kde se nacházela i kavárna,“ upřesnila.

Události: Rusové opět útočili na ukrajinská města (zdroj: ČT24)

Ruský úder poškodil na dvacet budov. Některé byly poloprázdné, ale v jiných se nacházeli lidé. Ze sousední kliniky se podařilo evakuovat třináct lidí. „Budova procházela rekonstrukcí. Uvnitř byli dva hlídači, které zavalil strop. Ven se dostali, jsou v šoku,“ říká Sergej, který zastupuje majitele budovy poškozené při útoku.

Podle informací štábu ČT se přibližně před rokem v dané oblasti pohybovali i ukrajinští vojáci. „Otázkou je, nakolik se mohla situace změnit, jestli Rusové neměli staré zprávy ohledně toho, co se v oblasti nachází,“ uvedla novinářka.

„Charkov je specifický tím, že se nachází jen třicet kilometrů od ukrajinsko-ruských hranic, takže dolet raket je velmi rychlý,“ řekla Stomatová. Podle jejího svědectví se nejdřív ozval výbuch a poté se rozezněla siréna. Dolet střely S-300 z Belgorodské oblasti podle ní trvá jen jednu minutu.

K útoku došlo zhruba ve 21:45 tamního času. V Charkově platí desetihodinové informační embargo, aby se předešlo dalším obětem na životech, vysvětlila Stomatová. V minulosti docházelo k tomu, že se ruská armáda s časovou prodlevou zaměřila na dvě stejná místa. Druhý úder pak často zasáhl i lidi, kteří pomáhali s odklízením sutin po první salvě.

Zpravodajka ČT Darja Stomatová k útoku na Charkov (zdroj: ČT24)