Českou návštěvu Kyjeva doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Program se musel několikrát změnit

Události: Česká vláda navštívila Kyjev (zdroj: ČT24)

Pondělní cestu českých politiků na Ukrajinu doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Nakonec se návštěva neobešla bez komplikací. Příjezd ministrů do Kyjeva se kvůli ruskému ostřelování zpozdil o celou hodinu. Masivní raketový útok mířil na kritickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Na mnoha místech údery přerušily dodávky vody a elektřiny. Vlak, kterým cestoval premiér Petr Fiala s členy kabinetu, proto musel před Kyjevem zapojit dieselovou lokomotivou místo původní elektrické.

„Samozřejmě nevíme, kdy bude další poplach. Muže být za hodinu, za dvě. Takže musíme být připraveni, že budeme program měnit. Doufám ale, že se nám podaří splnit všechno, co jsme naplánovali. To bude i další vzkaz Putinovi,“ řekl před příjezdem české delegace náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis, který dříve působil jako ukrajinský velvyslanec v Česku.

Návštěva proběhla za mimořádných bezpečnostních opatření a začala na místě, kam za poslední měsíc dvakrát dopadly ruské rakety. Výrazně omezen byl i vstup na všechna jednání. Jednotliví ministři museli svůj doprovod omezit na minimum.

Stejně tak média nemohla kvůli ochraně politiků na mnoha místech natáčet. Natočené projevy se mohly zveřejnit až s hodinovým zpožděním, aby nebylo veřejně známé, kde se členové české vlády zrovna pohybují.


Tisková konference se z bezpečnostních důvodů musela konat v místnosti bez oken. V budově úřadu ukrajinské vlády je pro tyto příležitosti speciálně upravena jedna z vnitřních chodeb. Slabá místa budovy pak chrání pytle s pískem.

Program návštěvy se v průběhu dne několikrát s ohledem na bezpečnost chráněných osob změnil. Setkání s nejvyššími ukrajinskými politiky z něj ale nevypadla.

Ukrajinská ochranka ústavních činitelů už je zvyklá zajišťovat návštěvy zahraničních státníků. Většinou ale jde o jednoho politika. Návštěva osmi členů zahraniční vlády je i pro bezpečnostní složky v Kyjevě zcela výjimečná.