Čech, který se potápěl v rakouském jezeře, skončil ve vážném stavu v nemocnici

Rakouští záchranáři převezli do hyperbarické komory na klinice v německém Traunsteinu českého turistu, který se účastnil potápěčského výcviku v jezeře Attersee. Informoval o tom server heute.at. Muž je ve vážném stavu. Příčina neštěstí zatím není jasná, policie už zajistila vybavení, které měl muž u sebe v době ponoru.

Potápěčského výcviku na jezeře Attersee v obci Weyregg, která leží asi čtyřicet kilometrů východně od Salcburku, se ráno účastnila pětičlenná skupina z Česka. Při ponoru ale u jednoho z potápěčů nastaly komplikace, a on se tak musel nouzově vynořit, napsal server heute.at.

V případě příliš rychlého vynoření bez bezpečnostních přestávek může potápěč dostat kvůli snížení okolního tlaku takzvanou dekompresní nemoc. Podle heute.at české skupině na pomoc přispěchali potápěči z řad hasičů, kteří se ve stejnou dobu účastnili výcviku na blízkém stanovišti zemského hasičského sboru.

Čechovi poskytli první pomoc, záchranáři jej následně vrtulníkem převezli do nejbližší nemocnice s hyperbarickou komorou, kterou je klinika v bavorském městě Traunstein.

Mladá Češka se zabila po pádu ze skály

Nedělní zásah byl během tohoto víkendu již druhým, při kterém rakouští záchranáři pomáhali českým turistům, kteří se dostali do problémů. V sobotu zahynula na severu rakouské spolkové země Štýrsko čtyřiadvacetiletá Češka. Při výšlapu na horu Bosruck uklouzla na mokrém turistickém chodníku a zřítila se do hloubky 150 metrů.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Robert Řehák k tomuto případu sdělil, že velvyslanectví ve Vídni prostřednictvím české policie již rodinu zemřelé ženy informovalo. „Velvyslanectví je nadále v kontaktu jak s rodinou, tak s rakouskou policií,“ uvedl Řehák.

Podle něj bude nyní důležité, zda žena měla uzavřené řádné cestovní pojištění i pro případ úmrtí a repatriace.