Části Španělska zaplavila voda a bahno. Zemřeli tři lidé, další se pohřešují

Vydatné deště doprovázené silnými bouřkami zasáhly některé části Španělska, podle veřejnoprávní stanice RTVE zemřeli tři lidé a další tři se pohřešují. Meteorologická statní agentura Aemet vydala nejvyšší výstrahu pro oblast Madridu a Toleda. Ulice zasažených měst byly pod vodou a několik obyvatel uvázlo ve svých domovech. Ve městě Aldea del Fresno se kvůli velké vodě zřítila část mostu. Silné srážky také způsobily rozsáhlé výpadky v železniční dopravě a významné škody na majetku.

V souvislosti s bouřemi zemřeli v Toledu a okolí tři lidé a jeden se pohřešuje. Jednoho muže se tam nepodařilo včas vyprostit z výtahu a další v pondělí zemřel při nehodě svého vozu. Dva lidé, z nich jeden třiaosmdesátiletý muž, kterého zřejmě odnesla rozvodněná řeka, se pohřešují v Madridu a okolí.

Bouřky v noci na pondělí a následující ráno tvrdě zasáhly hlavní město a okolí. I v dalších španělských oblastech, například v Katalánsku či v regionu Valencie, změnily přívalové deště ulice v potoky, píše agentura Reuters. V madridském regionu záchranné složky zaznamenaly v souvislosti s bouřemi od neděle 1800 incidentů, uvedla šéfka regionu Isabel Díazová Ayusová. 

V madridském regionu se podařilo zachránit desetiletého chlapce, který strávil noc na stromě poté, co se auto s jeho rodinou zřítilo do řeky Alberche. V tomto případě se pohřešuje jeho otec. „Dokázali z toho vytáhnout ženu, ale jejího muže odnesla povodeň. Teď hledají jeho tělo, protože ho už nenašli,“ popsala místní obyvatelka.

Následky ničivých záplav ve Španělsku (zdroj: EBU)

V regionu hrozilo podle úřadů tak vážné nebezpečí, že v neděli odpoledne tamní úřady poprvé nechaly rozeslat na mobily SMS zprávu, aby lidé, pokud možno, omezili svůj pohyb venku a přesuny dopravními prostředky.

Bouře silně zasáhla i ve městě Alcanar. „Dva mladíky, kteří se drželi sloupů, jsme pomocí svázaných prostěradel vytáhli do horního patra a zachránili je. Bylo to ale velmi děsivé,“ popsal turista v Alcanaru Juan Carlos Penafiel.

Regiony chtějí vyhlásit zóny postižené katastrofou

Na některých místech naměřili meteorologové během 24 hodin až 170 litrů srážek na metr čtvereční. Voda odnášela auta i celé mosty.

Od neděle tak bouře způsobovaly problémy v dopravě a především v té železniční. V pondělí dopoledne se podařilo obnovit spojení vysokorychlostními vlaky mezi Madridem a Andalusií. Omezení rychlosti na takzvaném středomořském koridoru mezi hlavním městem a jihem země stále způsobuje zpoždění. Problémy však stále hlásí silnice nižší třídy a místní železniční tratě. V Toledu pak museli na pondělí přerušit provoz autobusové hromadné dopravy.

Provoz na letištích v Madridu byl naopak podle deníku El País v pondělí bez větších komplikací. Záplavy naopak postihly i madridské metro, kde se voda dostala i do jedné ze souprav.

Šéfka madridského regionu Díazová Ayusová uvedla, že požádá o vyhlášení „zóny postižené katastrofou“ na území svého kraje. K podobnému kroku, který usnadní odstraňování škod a obnovu, přistoupí i region Kastilie-La Mancha, kde leží Toledo a další výrazně postižené obce.

I v pondělí ve velké části Španělska prší, nebo se tam srážky očekávají, uvedla meteorologická služba Aemet. Intenzita dešťů je ale nižší, takže i Aemet snížil svou výstrahu. Podle meteorologů od pondělního rána spadlo v madridském regionu až 56 litrů srážek na metr čtvereční.

Události: Španělsko zasáhly bouřky a přívalové deště (zdroj: ČT24)