Britští poslanci schválili dohodu s EU o vzájemných vztazích po brexitu

Britští poslanci ve středu ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli jiného názoru. Nyní má o dokumentu debatovat a hlasovat Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře jej ještě musí podepsat královna Alžběta II.

Už dopoledne dohodu v Bruselu podepsali předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel. Dokument následně vyrazil na palubě letadla britského královského letectva do Londýna, kde svůj podpis připojil i premiér Boris Johnson.

Británie opustila EU letos na konci ledna. Do čtvrteční půlnoci je ale ještě v přechodném období, kdy musí dodržovat pravidla EU, na jejichž podobu ale již nemá vliv. Na Štědrý den se Londýn s Bruselem dohodly na podobě budoucích vztahů po 1. lednu 2021.

Dohodu, která má 1240 stran hlavního textu a dalších 800 stran příloh, v Bruselu podepsali zástupci dvou unijních institucí: Evropské komise a Evropské rady. Evropský parlament zatím dohodu neschválil, hlasovat o ní bude až po Novém roce. Ujednání tak budou od 1. ledna platit jen provizorně. Tuto možnost už v pondělí schválili zástupci sedmadvaceti členských zemí EU.

Podle Johnsona čeká Británii a EU „skvělý nový vztah“

O dohodě, která mimo jiné umožní obchodovat mezi Británií a EU bez plošných cel, začali debatovat poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu ve středu dopoledne a brzy ji i schválili. Dohoda se stane platným zákonem předběžně až po půlnoci poté, co ji schválí i horní komora parlamentu a formálně ji potvrdí královna Alžběta II.

Premiér Johnson v projevu k nim dohodu označil za jednu „z největších dohod o volném obchodě na světě“. Vyzdvihl také krátkou dobu, za jakou byla jeho vláda schopna podmínky budoucích vztahů s EU vyjednat.

„Uzavřít dohodu s Uruguayí Evropské unii trvalo téměř osm let, s Kanadou pět let, s Japonskem šest,“ uvedl. Británii podle něj čeká „skvělý nový vztah“ s evropskými sousedy „založený na volném obchodu a přátelské spolupráci“.

Později Johnson v rozhovoru s BBC zdůraznil, že Británie bude nadále evropskou zemí. „Toto není konec Británie coby evropské země,“ řekl premiér. „Jsme v mnoha ohledech typickou evropskou civilizací, nebo jak to chcete formulovat, a nadále jí zůstaneme,“ dodal Johnson.

Podle britské opozice je dohoda slabá a nedokonalá

Opoziční předák Keir Starmer dohodu vyjednanou Johnsonem označil za slabou a nedokonalou. „Máme ale do konce přechodného období jen jeden den a je to jediná dohoda, kterou máme,“ řekl. Potvrdil také, že jeho labouristé dohodu svými hlasy podpoří.

Ke kritikům dohody se v parlamentu přidala také bývalá konzervativní premiérka Theresa Mayová. Za chybu označila mimo jiné ujednání v oblasti služeb, lítost vyjádřila i nad tím, že Británie nebude mít od pátku přístup do schengenského informačního systému. V reakci na Starmerova slova Mayová podotkla, že měl na začátku roku 2019, kdy byla Mayová premiérkou, šanci hlasovat pro lepší dohodu, než je tak současná, hlasoval ale proti ní. Brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové poslanci odmítli třikrát.