Státy Evropské unie jednohlasně podpořily dohodu s Británií

Události: Státy EU odsouhlasily dohodu s Británií (zdroj: ČT24)

Zástupci členských zemí Evropské unie jednomyslně podpořili dohodu, která upravuje mimo jiné i budoucí obchodní vztahy s Británií. Informoval o tom mluvčí německého předsednictví EU. Na Vánoce uzavřená úmluva tak může vstoupit v platnost od prvního ledna i bez souhlasu Evropského parlamentu (EP). Ten ji bude schvalovat až dodatečně během dvouměsíční doby její provizorní platnosti.

Členské státy musejí formálně stvrdit dohodu písemnou cestou, což podle mluvčího učiní do úterního odpoledne. Pak už na unijní straně nebude nic bránit jejímu vstupu v platnost. Britský parlament bude smlouvu schvalovat ve středu.

„Velvyslanci zemí EU jednomyslně schválili předběžné provádění úmluvy o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím od prvního ledna 2021,“ uvedl na Twitteru mluvčí Sebastian Fischer po zhruba půlhodinové schůzce diplomatů členských zemí.

Experti členských zemí během necelých čtyř dnů prostudovali více než 1200 stránek dokumentu, který zajišťuje bezproblémové obchodování přes Lamanšský průliv, které nebude zatíženo cly.

Dohoda také upravuje vzájemné vztahy například v rybolovu, energetice, dopravě či justiční a policejní spolupráci. 

Británie opustila evropský blok po 47 letech na konci ledna. Obě strany se od té doby složitě dohadovaly na podobě budoucích vztahů a ještě v polovině prosince hovořili vrcholní politici o tom, že jako pravděpodobnější vidí krach jednání než uzavření dohody. Nakonec se však vyjednávačům podařilo dospět ke smlouvě, která odvrátila hrozbu plošného zavedení cel a kterou svým nynějším souhlasem akceptovaly všechny unijní státy.

Dohoda s Británií jako „jediná výjimka“

„Pokračuje dialog s Evropským parlamentem,“ uvedl v pondělí hlavní vyjednávač EU Michel Barnier, který dopoledne o podrobnostech dohody hovořil s vůdci politických skupin v EP. Europoslanci už dříve dávali najevo výhrady k tomu, že by měli úmluvu schvalovat až ve chvíli, kdy už bude platit.

Podle mnoha evropských zákonodárců tento postup výrazně ztěžuje případné odmítnutí smlouvy, pokud by v ní viděli nedostatky. Několik poslanců také uvedlo, že za problematickou považují například pasáž o státní podpoře pro britské firmy, na které se obě strany shodly na poslední chvíli.

Šéfové politických skupin v EP se ale spolu s jeho předsedou Davidem Sassolim nyní shodli, že dohoda s Británií bude „jedinou výjimkou“, kdy parlament přistoupí na předběžné provádění a svůj souhlas dá později. Dohodu by měly po Novém roce začít studovat příslušné parlamentní výbory a plénum poslanců by o ní mělo hlasovat před koncem její provizorní platnosti, která potrvá do konce února. Očekává se, že europoslanci úmluvu hladce schválí.