Britský ministr obrany Wallace odejde z politiky. Stál za pomocí Londýna Ukrajině

Horizont ČT24: Lekce britské armády z ukrajinské války (zdroj: ČT24)

Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že už nebude v příštích parlamentních volbách usilovat o místo ve Westminsteru. Člen vládní Konzervativní strany patří k hlavní strůjcům britské pomoci Ukrajině, která čelí agresi Ruska.

Za svých 53 let zažil dostatek ozbrojeného násilí i nelítostné politiky. V uniformě skotského gardového pluku sloužil v Jižní Americe, kontinentální Evropě i Severním Irsku.

Pak vyměnil uniformu za oblek a stal se poslancem za Konzervativní stranu.

Vrcholem jeho politické kariéry bylo jmenování ministrem obrany. Do funkce se dostal v roce 2019 jako první armádní ex-důstojník po skoro třech dekádách.

Ministr chce zvýšit obranné výdaje

Politik se stal jednou z nejvýraznějších tváří evropské podpory Ukrajině. Narozdíl od řady evropských států vnímá Londýn Moskvu už staletí jako strategického soka. Ben Wallace byl osobně v Kremlu jen tři týdny před ruskou agresí. A nedělal si iluze. „Během oboustranného jednání jsem měl chuť říct: Vy víte, že lžete. A taky víte, že to vím i já. Proč to tady prostě neukončíme?“ vzpomíná.

Také Velkou Británii postavila ruská agrese před dilema. Třicet let po skončení studené války zmenšily rozpočtové škrty ozbrojené síly na historická minima. Stejně tak i zásoby zbraní, které ukrajinští obránci nutně potřebují. Wallace požaduje zvýšení obranných výdajů na 2,5 procenta hrubého domácího produktu. 

„Je tragédie, že to tak musí být, ale Ukrajina se stala jakousi bojovou laboratoří. Různé firmy nabízejí zbraně a my je Ukrajincům dáváme. Oni nám pak říkají, jestli fungují nebo ne, a jak je používat,“ poznamenal ministr.

„Nejsme Amazon“

Wallace však vzbudil rozruch na nedávném summitu NATO ve Vilniusu, když žádal, aby Ukrajina byla vděčnější za vojenskou podporu Západu a nechovala se ke spojencům jako k americkému internetovému prodejci Amazon.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž jako absurdní kritizoval absenci časového plánu dosažení ukrajinského členství v NATO. Později od kritiky upustil a uvedl, že výsledky summitu jsou dobré, i když ne ideální. Pokud jde o Wallaceovy výroky, Zelenskyj uvedl, že jim nerozumí. Jak dodal, Ukrajina dávala Británii vždy najevo svůj vděk.