Britská policie bude znovu vyšetřovat večírek konzervativců v době lockdownu

Londýnská policie znovu otevře vyšetřování v kauze večírku v centrále vládní Konzervativní strany v době pandemických restrikcí na konci roku 2020. Oznámila to společně s dalšími kroky kolem případů možného porušování covidových opatření v politických kruzích. Expremiér Boris Johnson, který loni dostal pokutu a nakonec byl vytlačen z čela vlády, se dalšímu vyšetřování vyhne, informují britská média.

Oznámení opětovného otevření případu kolem vánočního večírku konzervativců přichází necelé tři týdny poté, co bulvární list Daily Mirror publikoval video z akce konané 14. prosince 2020. Na něm jsou vidět popíjející účastníci i dva lidé, kteří tančí, přičemž v jistém momentě někdo za kamerou říká: „Hlavně, když nebudeme streamovat, že jakoby ohýbáme pravidla.“

Předtím se v médiích objevila pouze fotografie z akce a policie po prvotním vyšetřování žádné pokuty neudělila. Médiím sdělila, že neshromáždila dostatečné důkazy o porušení zákona. Večírku se účastnil i někdejší kandidát na starostu Londýna Shaun Bailey, který aktuálně na doporučení expremiéra Johnsona míří do horní komory britského parlamentu.

Akce v sídle Konzervativní strany je jedním ze střípků skandálu označovaného jako Partygate, který začal otřásat britskou politikou na konci roku 2021. Média v čele s Daily Mirror tehdy začala přinášet informace zejména o večírcích konaných v premiérském sídle Downing Street v čase covidových uzávěr. Johnson dlouho jakékoli pochybení odmítal, policie ovšem udělila pokuty jemu a desítkám dalších lidí a aféra loni přispěla k jeho odchodu z funkce. Letos se vzdal poslaneckého mandátu poté, co výbor poslanců dospěl k závěru, že svými výroky o večírcích vědomě uvedl parlament v omyl.

V posledních týdnech se spekulovalo o tom, že by expremiér ve světle nových informací z jeho diáře mohl být znovu vyšetřován kvůli podezření z porušování pandemických opatření. Policie ovšem nově uvedla, že poskytnuté informace nejsou důvodem pro otevření nového případu. Dodala, že vyšetřování zahajuje pouze, když má důkazy nasvědčující závažnému přečinu.

Policie ovšem zahájila vyšetřování v souvislosti se sešlostí v britském parlamentu 8. prosince 2020, informuje zpravodajská společnost BBC. Kdo na této akci byl, neuvedla, ovšem podle některých britských médií se jí účastnil i konzervativní poslanec Bernard Jenkin, který vedl vyšetřování ve věci Johnsonových zavádějících výroků na půdě parlamentu.