TÉMA

Partygate

Britská policie bude znovu vyšetřovat večírek konzervativců v době lockdownu

Londýnská policie znovu otevře vyšetřování v kauze večírku v centrále vládní Konzervativní strany v době pandemických restrikcí na konci roku 2020. Oznámila to společně s dalšími kroky kolem případů možného porušování covidových opatření v politických kruzích. Expremiér Boris Johnson, který loni dostal pokutu a nakonec byl vytlačen z čela vlády, se dalšímu vyšetřování vyhne, informují britská média.
4. 7. 2023|

Boris Johnson se vzdal mandátu poslance. Dohnala ho večírková aféra za covidu

Britský expremiér Boris Johnson v pátek oznámil, že se s okamžitou platností vzdává poslaneckého mandátu. Reagoval tak na obdržení zprávy parlamentního výboru, který zkoumal jeho kroky během pandemie covidu-19, zejména aféru spojenou s konáním večírků v době nejpřísnějších covidových uzávěr. Při vyšetřování šlo mimo jiné i o to, zda Johnson úmyslně lhal poslancům, před nimiž porušení vládních protipandemických pravidel popřel.
9. 6. 2023|

Výbor zveřejnil důkazy proti Johnsonovi v otázce výpovědí o aféře Partygate

Imunitní výbor britského parlamentu zveřejnil dokument s důkazy, které má proti bývalému konzervativnímu premiérovi Borisovi Johnsonovi v aféře kolem večírků v době covidových uzávěr a jeho následných výpovědí v parlamentu. Jde o více než sto stran výpovědí svědků, fotografií i dokumentů. Poslanci zjišťují, zda Johnson vědomě klamal parlament. Johnson před výborem začal vypovídat ve středu odpoledne. Zopakoval, že nelhal vědomě. Hrozí mu, že přijde o poslanecký mandát.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 20:31|

Sunak získal sto podpisů pro kandidaturu do čela toryů. Podporu poslanců dostal i Johnson, informují média

Britský exministr financí Rishi Sunak si jako první zajistil podporu sta zákonodárců, nutnou pro kandidaturu do čela Konzervativní strany. Sto konzervativních poslanců zřejmě podpořilo také bývalého premiéra Borise Johnsona, který se v sobotu vrátil z dovolené zpátky do Británie, informovala britská média. Toryové hledají nového lídra, jenž se posléze stane i britským premiérem poté, co ve čtvrtek oznámila svou rezignaci Liz Trussová.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 21:27|

Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|

Johnson navzdory revoltě v kabinetu odmítá odstoupit

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci několika ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, odmítl možnost, že by sám odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Své odhodlání nerezignovat zopakoval i večer na schůzce se svými ministry. K demisi vyzval Johnsona i jeho dlouholetý spolupracovník a ministr Michael Gove. Premiér jej následně odvolal.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 23:59|

Britští ministři financí a zdravotnictví rezignovali, odmítají pracovat v Johnsonově kabinetu

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak oznámili, že rezignují na své vládní posty. Uvedli, že nechtějí pokračovat ve vládě premiéra Borise Johnsona, kterou v posledních měsících zmítalo několik skandálů. Javid oznámil rezignaci v prohlášení, v němž uvedl, že už nemůže s čistým svědomím pokračovat. O chvíli později oznámil odchod z vlády i Sunak. Johnson oběma napsal dopis, v němž vyjádřil nad jejich rozhodnutím lítost. Novým ministrem zdravotnictví byl následně jmenován Steve Barclay, ministrem financí se stal Nadhim Zahawi.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 23:04|

Johnson přestál hlasování o nedůvěře kvůli večírkům během lockdownu

Poslanci britské vládnoucí konzervativní strany v pondělí večer hlasovali o vyslovení nedůvěry premiérovi Borisi Johnsonovi. Předseda vlády hlasování přestál. Zákonodárci hlasováním reagovali na pobouření veřejnosti ohledně skandálů premiéra v souvislosti s konáním večírků v jeho sídle v době přísných opatření proti šíření covidu-19. Johnson před hlasováním o důvěře slíbil konzervativním poslancům, že pokud zůstane ve funkci, sníží daně.
6. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 00:07|

Za covidové večírky v Downing Street může vedení britské vlády, uvádí zpráva

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které zveřejnila britská vláda. Britský premiér Boris Johnson se za večírky znovu omluvil a uvedl, že za ně přijímá plnou zodpovědnost, rezignovat ale nehodlá.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 14:45|

Britská stanice zveřejnila fotografie Partygate. Johnson si na nich během uzávěr připíjí na večírku

Britský premiér Boris Johnson čelí dalším otázkám ohledně večírků, které se v době covidových uzávěr konaly v sídle britské vlády. Stanice ITV zveřejnila snímky ministerského předsedy, na kterých je zachycený, jak si připíjí se skupinou svých zaměstnanců. Johnson přitom popřel porušení tehdy platných vládních nařízení. To ale v úterý odmítli tři zaměstnanci úřadu, kteří anonymně hovořili se stanicí BBC a popsali večírky v Downing Street.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 17:42|

Londýnská policie uzavřela případ lockdownových večírků. Rozdala 126 pokut

Londýnská policie ve čtvrtek oznámila, že uzavřela vyšetřování večírků v premiérské rezidenci v Downing Street pořádaných za koronavirové uzávěry. Za porušení tehdy platných nařízení rozdala 126 pokut, trest neminul ani premiéra Borise Johnsona, jeho manželku Carrie a ministra financí Rishiho Sunaka. Premiérova kancelář nyní uvedla, že policie vůči Johnsonovi již žádné další kroky nepřijme. Johnson kvůli aféře čelil silnému tlaku opozice i některých svých spolustraníků, aby rezignoval.
19. 5. 2022|

Britští poslanci schválili vyšetřování premiéra Johnsona kvůli večírkům

Britští zákonodárci ve čtvrtek schválili návrh opozice, aby premiér Boris Johnson čelil vyšetřování v parlamentním výboru kvůli vládním večírkům pořádaným v době covidové uzávěry. Vláda dopoledne nečekaně stáhla vlastní pozměňovací návrh, kterým chtěla vyšetřování zablokovat, čímž výrazně zvýšila šanci, že opoziční návrh projde. Vyšetřování úřadujícího premiéra kvůli možnému úmyslnému klamání poslanců je naprosto ojedinělé a podle agentury AP by mohlo silně otřást Johnsonovou pozicí.
21. 4. 2022|

Johnson se poslancům „z celého srdce“ omluvil za večírky během lockdownu. Prý netušil, že porušuje pravidla

Britský premiér Boris Johnson se v úterý zákonodárcům omluvil za porušení pravidel covidové uzávěry při jednom z večírků v Downing Street v roce 2020, za které mu policie před týdnem vyměřila pokutu. Opozice i tak požaduje vyšetřování toho, zda poslance neuvedl v omyl, když jim opakovaně tvrdil, že vládní nařízení neporušil. Poslanci budou ve čtvrtek hlasovat o tom, zda Johnsona kvůli jeho výrokům předají parlamentnímu výboru, který incident prošetří, uvedla agentura Reuters.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 19:33|

Johnson přistoupil k menším změnám ve vládě, chce tím uklidnit spolustraníky

Britský premiér Boris Johnson v úterý provedl několik drobných personálních změn ve vládě. Stalo se tak v době, kdy čelí hrozbě vnitrostranického hlasování o důvěře. Toryovský ministerský předseda vyměnil šéfa vládní agendy v dolní sněmovně či člena kabinetu, který zodpovídá za hlasovací disciplínu poslanců Konzervativní strany. Na obsazení důležitých ministerských postů se nic nezměnilo.
8. 2. 2022|