Británie vydá kvůli problémům se zásobováním dočasná víza řidičům kamionů a pracovníkům v drůbežářství

Britská vláda vydá přes deset tisíc dočasných víz pro řidiče nákladních automobilů a pracovníky v drůbežářském průmyslu. Reaguje tak na problémy v zásobování způsobené nedostatkem pracovních sil. V Británii v neděli byly podle asociace prodejců benzinu PRA tisíce čerpacích stanic bez pohonných hmot. Dočasná víza mají zmírnit dopady těchto potíží na přípravy na vánoční svátky. Informoval o tom server BBC.

Britská vláda se dosud zdráhala řešit nedostatek pracovních sil uvolněním imigrační politiky. Nyní se však rozhodla vydat až pět tisíc tříměsíčních víz pro řidiče nákladních vozů a dalších až pět a půl tisíce pro pracovníky v drůbežářství. Britská obchodní komora však tento krok považuje za nedostatečný a přirovnává ho k hašení ohně náprstkem vody.

Večer vláda oznámila ještě jeden krok, který se týká konkrétně situace na čerpacích stanicích. Pozastavila pro dodavatele pohonných hmot platnost zákona o hospodářské soutěži, aby různé společnosti mohly sdílet informace a „efektivněji spolupracovat“ na minimalizaci rozsahu výpadků. Deník The Guardian zároveň přišel s informací, že kabinet premiéra Borise Johnsona zvažuje plán podpořit rozvoz benzinu nasazením armády.

Asociace silničních dopravců RHA odhaduje, že v Británii nyní chybí až sto tisíc řidičů nákladních aut. Za nedostatkem řidičů stojí více faktorů, včetně pandemie covidu a odchodu Británie z Evropské unie. Nedostatek řidičů způsobuje výpadky v dodávkách různého zboží, včetně pohonných hmot pro čerpací stanice a potravin pro supermarkety.

„Vím, jak jsou po osmnácti obtížných měsících pro nás všechny tyto Vánoce důležité. Podnikáme proto tyto kroky, abychom zajistili, že přípravy zůstanou na dobré cestě,“ uvedl k rozhodnutí o dočasných vízech ministr dopravy Grant Shapps. Dříve přitom vláda dočasná víza odmítala, a to navzdory výzvám maloobchodních a logistických společností k jejich zavedení.

Dočasné řešení

Britská vláda však upozornila, že tato víza nejsou dlouhodobým řešením. Tím je podle ní zaměstnávání více britských řidičů s vyššími platy a lepšími pracovními podmínkami, napsala agentura Reuters. 

Kvůli obavám z nedostatku pohonných hmot se v posledních dnech tvoří u britských čerpacích stanic až několikahodinové fronty. Shapps v neděli Brity vyzval, aby benzin nakupovali běžným způsobem. „Paliva je dostatek,“ prohlásil. Dodal, že pokud by lidé tankovali pouze tehdy, kdy to skutečně potřebují, netvořily by se fronty a na čerpacích stanicích by bylo stále dost benzinu.

Podobně situaci vidí šéf asociace PRA Brian Madderson, podle kterého je příčinou aktuálních problémů „zkrátka a jednoduše nakupování v panice“. „V téhle zemi je spousta paliva, jenom je na špatných místech pro motoristy. Je stále v terminálech a v rafineriích,“ řekl BBC.

Jeho organizace zároveň oznámila, že z téměř 5500 nezávislých čerpacích stanic, které zastupuje, v neděli asi dvě třetiny hlásily, že už neměly co prodávat. Ostatní jsou údajně „částečně na suchu“ a brzy jim pohonné hmoty dojdou.

Podle průzkumu společnosti Opinium, který zveřejnil list The Observer, se zhruba dvě třetiny voličů domnívají, že vláda krizi v zásobování řeší špatným způsobem. Brexit označilo za „zcela nebo částečně na vině“ 68 procent respondentů, ovšem ještě větší část z nich (76 procent) ukázala v tomto směru na pandemii covidu-19. Evropské unii lze připisovat vinu podle 48 procent dotázaných.