Britské obchody mají prázdné regály. Po brexitu chybí řidiči kamionů a další pracovníci

Události: Nedostatek pracovníků v Británii (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii akutně chybí řidiči nákladních aut. V obchodech tak schází řada potravin a řetězce rychlého občerstvení nemají důležité suroviny. Ostrovní jatka varují, že kvůli nedostatku unijních pracovníků můžou o Vánocích chybět v obchodech i tradiční krocani nebo kuřata. Vláda ale odmítá změnit pravidla imigrace po brexitu, která by situaci mohla vyřešit.

Prázdné regály v obchodech se pro Brity staly toto léto každodenní realitou. Zásoby leží ve skladech, protože je nemá kdo dovézt. Voda je na čerpacích stanicích nedostatkovým zbožím. Supermarketům v centru Londýna často chybí i tak základní potraviny jako mléko.

„Prostě tu nejsou lidi. Je to kombinace koronaviru, lockdownu a brexitu, který byl naprostým střelením se do nohy,“ říká David Moore, majitel restaurace Pied-à-terre.

Řidiči si vydělají jako architekti

Jeden britský řetězec supermarketů dokonce začal nabízet řidičům kamionů měsíční plat v přepočtu 135 tisíc korun. Je to víc, než kolik si průměrně vydělají učitelé na středních školách, architekti nebo veterináři.

Cílem brexitu bylo ukončit příchod levné pracovní síly z Evropské unie. Jenže kvůli tomu chybí na 90 tisíc řidičů nákladních vozů. Řetězci McDonald's došly mléčné koktejly, konkurenční KFC varovalo před omezením nabídky, síť Nandos kvůli nedostatku kuřat zavřela na padesát poboček.

„Kolem patnácti tisíc prasat týdně, která mají jít na jatka, není poraženo, protože máme nedostatek řezníků. A to samé se týká dodavatelského řetězce drůbeže,“ poukazuje viceprezident Svazu farmářů v Anglii Tom Bradshaw.

Z míň placených pozic odešly stovky tisíc unijních občanů. Noví přijít nemohou, protože nedostanou pracovní víza. Velká Británie má zájem jen o vysoce kvalifikované profese. „Není to žádný konec Spojeného království. Ale kvůli tomu bude významně chudší, než by jinak bylo,“ míní ekonom Jonathan Portes.

Volná místa mají obsadit Britové

Nedostatek pracovní síly je cítit v dopravě, stavebnictví, pohostinství i ve službách. Britská vláda ale zatím odmítá volání ostrovních podnikatelských svazů, aby aspoň dočasně zmírnila pobrexitová imigrační pravidla. Chce, aby volná pracovní místa zaplnili Britové. „Nemyslím si, že je nutné panikařit. Celou situaci zrevidujeme,“ ujišťuje ministr obchodu Kwasi Kwateng.

Dodavatelské firmy ale varují, že prázdné regály v Británii mohou zůstat až do počátku nového roku. Dokud se nepodaří nabrat, zaučit a otestovat desítky tisíc nových britských řidičů kamionů.