Banksyho dílo se hned po dražbě samo zničilo. Projelo skartovačkou skrytou v rámu

Přes milion liber zaplatil nový majitel za dílo Dívka s balonem britského streetartového umělce Banksyho. Krátce poté, co kladívko licitátora ukončilo v londýnské aukční síni Sotheby's dražbu, však plátno projelo spodním rámem a jeho část zničila v rámu ukrytá skartovačka. Zástupce Sotheby's konstatoval, že se aukční síň zřejmě stala obětí umělcova žertu, což později sám Banksy potvrdil.

„Jede, jede, dojelo,“ komentoval Banksy na sociální síti Instagram fotografii zachycující zničené dílo. Polovina plátna vyčnívá z rámu a je rozkrájená skartovačkou. Později na Instagramu zveřejnil i video, v kterém uvádí, že skartovačku do rámu zabudoval před několika lety právě pro případ, že by se dílo někdy dražilo v aukci.

Web britského deníku The Guardian označil Banksyho žert za „jeden z nejodvážnějších v dějinách umění“. Podle britských médií zatím není jasné, jestli akce hodnotu obrazu zničila, nebo naopak zvýšila, a zda dražba vůbec platí.

Alex Branczik ze Sotheby's uvedl, že se aukční síň nyní snaží zjistit, co situace vlastně znamená. „Nikdy v minulosti se nám něco takového nestalo…aby se obraz sám rozkrájel poté, co téměř vytvořil umělcův rekord. Snažíme se přijít na to, co to pro aukci znamená,“ řekl podle webu listu Financial Times.

Sotheby's identitu kupce nezveřejnila, jedná s ním ale o dalších krocích. Vývoj situace nového majitele díla podle aukční síně překvapil.

Dívka s balonem vyrovnala rekord

Dívka s balonem se poprvé objevila na zdi Great Eastern Street ve čtvrti Shoreditch ve východním Londýně. Galerijní provedení z roku 2006 představuje sprej a akryl na plátně. Dílo se vydražilo za 1,04 milionu liber (přes třicet milionů korun), čímž byl vyrovnán dosavadní Banksyho rekord.

Banksy je patrně světově nejslavnějším streetartovým umělcem. Identita rodáka z britského Bristolu zůstává utajena, i když se čas od času objevují spekulace, kdo by se pod pseudonymem mohl skrývat.