Bangladéš zasáhl cyklon. Třímetrové vlny zaplavily pobřeží, zemřelo 28 lidí

Nejméně 28 lidí zahynulo a čtyři další se pohřešují v důsledku cyklonu Sitrang, který v noci na úterý zasáhl Bangladéš. Vyplývá to z nové bilance, kterou ve středu zveřejnila agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Téměř pět milionů lidí zůstává stále bez dodávek elektřiny.

Cyklon udeřil na jih Bangladéše s vichrem dosahujícím v nárazech 88 kilometrů za hodinu. Třímetrové mořské vlny zaplavily nízko položené pobřežní oblasti. Bangladéšská vláda uvedla, že téměř 10 tisíc chatrných obydlí bylo poškozeno či zničeno. Bouře rovněž zdevastovala rozsáhlé zemědělské plochy.

Úřady sdělily, že před příchodem živlu evakuovaly z ohrožených regionů asi milion obyvatel, což pomohlo zachránit množství životů. Většina lidí se podle úřadů již vrátila do svých domovů.

Bangladéš, jehož velká část se nachází ve výšce do deseti metrů nad mořem, zasahují cyklony v období mezi dubnem a prosincem často. Bouře si v posledních desetiletích vyžádaly statisíce mrtvých, úřady ale v posledních letech výrazně zlepšily přípravu, takže se jim daří lépe obětem na životech předcházet.