Balony s odpadky z KLDR dopadly v prezidentském areálu v Soulu

Severní Korea znovu poslala přes hranici do Jižní Koreje balony nesoucí pravděpodobně odpadky. Podle agentury Jonhap tentokrát dopadly v areálu úřadu jihokorejského prezidenta. Další média informovala, že nezpůsobily žádnou škodu.

Jihokorejská armáda dříve během středy uvedla, že balony přeletěly hranici se Severní Korejí a jsou severně od Soulu. Varovala lidi před nebezpečím padajících předmětů.

Další ze série podobných incidentů přichází jen několik dnů poté, co Jižní Korea posílila vysílání propagandistických hesel a písní ve stylu K-popu přes přísně střeženou hranici.

Papír, nedopalky i hnůj

Severní Korea balony přes svou jižní hranici vyslala od května podesáté. Více než dva tisíce obrovských balonů zatím nad území Jižní Koreje doneslo papírový odpad, kusy textilu, cigaretové nedopalky a dokonce i hnůj. KLDR tvrdí, že tak reaguje na posílání politických letáků v jihokorejských balonech.

Tato série provokací a reakcí na ně zvyšuje napětí na Korejském poloostrově a Soul i Pchjongjang varují, že podniknou proti druhé straně tvrdší kroky a že takové incidenty budou mít závažné následky.

Severokorejské balony doposud nezpůsobily v sousední zemi žádné větší škody, nicméně vzbuzují obavy, že Pchjongjang by je mohl využít pro přenos nebezpečných biologických a chemických látek.

Jižní Korea a Severní Korea jsou oficiálně stále ve válečném stavu, protože válku v letech 1950 až 1953 ukončilo jen příměří.