Anglie a Francie se chystají na silnou bouři Ciarán, trajektová doprava je omezena

Události: Na Evropu se řítí Ciarán (zdroj: ČT24)

Obyvatelé na jihu Anglie a také v Bretani a Normandii na severozápadě Francie se chystají na příchod silné bouře Ciarán, kterou podle meteorologů budou doprovázet intenzivní srážky a silný vítr s nárazy o rychlosti až 170 kilometrů v hodině. Živel podle stanice Sky News podstatně naruší trajektovou dopravu přes Lamanšský průliv a v plné síle zasáhne rovněž Normanské ostrovy.

Bouře se má k anglickému pobřeží dostat ve středu večer a pak se bude přesouvat přes Lamanšský průliv směrem k Francii, uvedl server BBC. Od půlnoci do čtvrtečního dopoledne platí nejvyšší červený stupeň varování před záplavami a přílivovými vlnami pro francouzské přímořské departementy Finistère, Côtes-d'Armor a Manche.

Nejnebezpečnější zřejmě bouře bude při přechodu přes průliv, výstrahu vydali meteorologové i pro Normanské ostrovy, mezi něž patří například Guernsey nebo Jersey.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin podle agentury AFP oznámil, že v ohrožených regionech bude mobilizováno 3200 hasičů.

Trajektová doprava z Británie na Normanské ostrovy ve středu a ve čtvrtek nefunguje, společnost DFDS zastavila i dopravu mezi anglickým přístavem Newhaven a francouzským Dieppe. Zpoždění se čekají i na frekventované trase mezi Doverem a Calais. Výpadky se čekají i na železnici.