Američtí představitelé stárnou. Množí se otázky, zda jsou schopní své úřady zastávat

Horizont ČT24: Američtí představitelé stárnou (zdroj: ČT24)

Spojené státy se potýkají s problémy stárnoucích lídrů. V poslední době je to vidět především u šéfa amerických republikánů v Senátu Mitche McConnella. Vlivný 81letý politik se během léta už podruhé ocitl v situaci, kdy nebyl schopný odpovídat na otázky.

Republikánský lídr si vyslechl novinářský dotaz. Nejprve požádal o jeho zopakování a pak se na půl minuty odmlčel. „Slyšel jste otázku, pane senátore, o tom, zda budete znovu kandidovat v roce 2026?“ tázala se McConnella i jeho poradkyně Robin Taylorová. „Omlouvám se, budeme potřebovat chvilku,“ obrátila se poté na novináře, když odpověď nepřišla.

„Myslím, že ani jeho poradci nebyli překvapení, že se to stalo,“ okomentoval událost lékař a spolupracovník CNN Sanjay Gupta.

Za poslední měsíc jde o druhý takový případ, kdy Mitch McConnell na tiskové konferenci ztratil nit. V červenci mu museli pomoci jeho kolegové. I tehdy se lídr republikánské menšiny v Senátu nakonec k pultíku vrátil a pokračoval ve svých odpovědích.

McConnell patří k nejvlivnějším americkým politikům, senátorem je už od roku 1985 a je nejdéle sloužícím lídrem republikánů v Senátu v historii. Letos ale několikrát spadl na veřejnosti a přivodil si otřes mozku. Všechny tyto incidenty vyvolávají otázky o jeho zdraví.

„Mohu osobně potvrdit, že na akcích neměl problémy se sluchem, s mluvou a bez problémů všem říkal, jak se soustředí na opětovné získání většiny v Senátu,“ řekl McConnellův poradce Scott Jennings.

Pochybnosti se týkají i senátorky Feinsteinové a prezidenta Bidena

Průměrný věk u stovky amerických senátorů se stále zvyšuje. V současnosti je to pětašedesát let. Nejstarší je devadesátiletá demokratka Dianne Feinsteinová. Objevují se pochybnosti, zda jsou ona, a teď i McConnell, schopni plně vykonávat svou práci.

„Politicky spolu nesouhlasíme, ale je to můj dobrý přítel, takže se s ním pokusím spojit odpoledne. Víc zatím nevím,“ vyjádřil se k McConnellově stavu prezident Joe Biden.

I on je ale dalším z příkladů stárnoucích lídrů USA. Už teď je nejstarším prezidentem v dějinách země a uchází se o znovuzvolení. V případě vítězství by druhý mandát začínal ve věku 82 let. O moc mladší by nebyl ani jeho vyzyvatel, kterým by podle průzkumů mohl být 77letý republikánský exprezident Donald Trump.