Americký Senát schválil zákon na odvrácení rozpočtové krize

Americký Senát schválil zákon o krátkodobém financování vlády, který zajistí plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. V noci na čtvrtek o tom informovaly agentury Reuters a AP. První krok k odvrácení takzvaného shutdownu učinila ve středu svým schválením zákona Sněmovna reprezentantů. Norma nyní zamíří do Bílého domu k podpisu amerického prezidenta Joea Bidena.

„Žádné drama, žádný odklad, žádný vládní shutdown,“ řekl před hlasováním lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer. Senátoři nakonec návrh zákona odsouhlasili v poměru 87 ku jedenácti hlasům.

Výdajový balík zachovává financování vlády na současné úrovni po dobu dalších zhruba dvou měsíců a bude třeba vyjednat její dlouhodobé financování, poznamenala AP.

Plán, se kterým přišel republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, části vládních složek prodlužuje financování do 19. ledna a ostatním do 2. února. Zachovává přitom rozpočtová pravidla schválená v loňském roce, kdy měli v obou komorách Kongresu navrch demokraté.

Bílý dům minulý týden Johnsonův návrh označil za neseriózní. Nepohrozil však, že by jej Biden v případě schválení Kongresem vetoval.

Návrh nepočítá s vojenskou pomocí Ukrajině

Návrh zákona nezahrnuje požadavek Bílého domu na vojenskou pomoc Izraeli a Ukrajině, ale ani financování humanitární podpory pro Palestince. Zákonodárci pravděpodobně po svátcích Díkuvzdání více zaměří svou pozornost na vyjednání dohody ohledně těchto požadavků, uvedla AP.

Poslední prodlužování loňského rozpočtu vyústilo během října v odvolání Johnsonova předchůdce Kevina McCarthyho, kvůli čemuž byla Sněmovna reprezentantů několik týdnů bez předsedy.