Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.

Výsledek dává větší autoritu výborům s republikánskou většinou, které prezidenta už měsíce vyšetřují, podotýkají tamní média.

„Každé ráno se probudím a řeším problémy Američanů. (...) Bohužel, republikáni ve sněmovně mi v tom nepomáhají,“ reagoval na hlasování Biden v prohlášení Bílého domu. „Republikáni se zaměřují na to, aby na mě útočili za pomoci lží. Jde o nepodložený politický kousek, o kterém i republikáni v Kongresu říkají, že nestojí na faktech,“ pokračoval prezident.

Dolní komora Kongresu hlasovala podle stranické příslušnosti. Podporu vyšetřování vyjádřilo všech 221 republikánů, 212 demokratů bylo proti. Někteří republikáni, převážně z politicky rozdělených volebních obvodů, v posledních týdnech váhali, zda hlasování podpořit. Čelní republikáni je ale podle agentury AP přesvědčili argumentem, že jde o hlasování, které je jen krůčkem v procesu, nikoliv rozhodnutí podat na Bidena ústavní žalobu.

Aktivity Bidena juniora

Hlasování se ve středu odpoledne (kolem půlnoci SEČ) konalo pár hodin poté, co prezidentův syn Hunter Biden odmítl vypovídat za zavřenými dveřmi před kongresmany Republikánské strany, kteří vyšetřují jeho podnikatelské aktivity a připravují půdu pro ústavní žalobu na jeho otce. Biden mladší republikány kritizoval za šíření lží a manipulací, uvedl, že je připravený vypovídat na veřejném slyšení, nikoliv však za zavřenými dveřmi.

Pokus odvolat prezidenta Bidena z funkce podle analytiků téměř jistě neuspěje. I kdyby Sněmovna reprezentantů hlasovala pro obžalování prezidenta, Senát by ho musel odsoudit dvoutřetinovou většinou hlasů. To je v horní komoře, kde mají Bidenovi demokraté většinu 51 ku 49 hlasům, téměř nemožné, připomíná agentura Reuters.

Kongresmani se zaměřují především na podnikatelské aktivity Huntera Bidena. Prezidentův syn podle nich zneužil vlivu svého otce ke svému finančnímu prospěchu v době, kdy byl Biden starší viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy.

„Joe Biden opakovaně Američanům lhal o korupci v jeho rodině,“ prohlásil v debatě před hlasováním v Kongresu republikán James Comer. „Řekl, že mezi jeho vládními povinnostmi a rodinou je pevná zeď, že si nikdy nevzal peníze z Číny. To jsou ale všechno bezostyšné lži,“ dodal.

Jeho stranický kolega Jim Jordan viní Bidenova syna z toho, že byl v představenstvu ukrajinské firmy Burisma. „Vedení po něm chtělo, aby vlivem z Washingtonu zmírnil tlak, pod kterým se firma nacházela. O tři dny později viceprezident Biden letěl na Ukrajinu,“ tvrdí.

Demokraté poukazují na nedostatek důkazů

Demokrat Jamie Raskin naopak republikánské snahy hledat důkazy proti Bidenovi označil za „román od Agathy Christie“. „Jenže záhadou je, co je vůbec zločinem, ne kdo je vrah. Po jedenácti měsících nám nikdo není schopný říct, čím se prezident Biden provinil, kde se to mělo stát, kdy a co mělo být motivem,“ řekl Raskin.

Vyšetřování údajné souvislosti mezi politickým působením Bidena staršího a podnikáním jeho syna, mimo další záležitosti, zahájil bývalý šéf Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy. Už na prvním slyšení sněmovního výboru pro dohled předvolaní svědkové uvedli, že tvrzení proti Bidenovi nepodporuje dostatek důkazů. Ty se doposud nepodařilo předložit ani dalším dvěma výborům s republikánskou většinou, které se šetřením zabývají, píše web stanice BBC.

Výbory mají nicméně po hlasování větší pravomoce při předvolávání svědků nebo žádání o dokumenty a celý proces může mít s podporou dolní komory Kongresu větší legitimitu v očích soudů. Na plénu podporu vyšetřování vyjádřilo všech 221 republikánů.

Zločiny, pro které je podle ústavy možné zahájit proces odvolání amerického prezidenta, jsou velezrada, úplatkářství a „další těžké zločiny a přečiny“. Přesná formulace aktů, které spadají do kategorie „dalších těžkých zločinů“, byla v americké historii už mnohokrát předmětem vyostřených debat, podotýká stanice CNN.

Výbor pro dohled tvrdí, že Bidenova rodina a její obchodní partneři obdrželi v letech 2014 až 2019 více než 24 milionů dolarů ze zahraničních zdrojů v Číně, Kazachstánu, Rumunsku, Rusku a na Ukrajině. Předseda výboru Comer tvrdí, že Bidenovi příbuzní, zejména jeho syn Hunter, prodávali přístup k tehdejšímu viceprezidentovi a obchodovali s vlivem rodinné „značky“.

Pokud by se proces impeachmentu měl posunout dále, každý ze tří zainteresovaných sněmovních výborů by musel sestavit podněty, které by následně výbor pro soudnictví shrnul v ústavní žalobě. Pro její schválení stačí prostá většina hlasů v dolní komoře Kongresu, aby se impeachmentem podle ústavy musel začít zabývat Senát, v němž by se proces posléze konal. Do jeho čela by v takovém případě usedl předseda nejvyššího soudu, senátoři by fungovali jako porota a zástupci Sněmovny reprezentantů by měli funkci obžaloby.